Criza nu mai pleacă din biblioteci: cu salarii de 1500 de lei, rămân să lucreze, în majoritate, pensionarii

Bibliotecarii, adevărații profesioniști, nu mai vor să vină să lucreze în bibliotecă, chiar dacă aici activitatea este interesantă și îți oferă și numeroase oportunități. Nu-ți oferă, însă, un salariu decent.
În prezent, în raionul Călărași lucrează 47 de bibliotecari. Fiecare al doilea e de vârstă pensionară sau prepensionară și numai patru – cu vârsta de până la 30 de ani.
”Tinerii de astăzi vor un serviciu bine plătit, pentru a-și construi un viitor frumos”, a comentat situația creată Galina Agafița, șefa Bibliotecii Raionale ”Grigore Vieru” din Călărași. Cu referire la cei mai în vârstă, dânsa a spus: ”Aceste persoane sunt educate altfel, au un grad de responsabilitate mai mare și, probabil, au îndrăgit ceea ce fac de o viață”.
La Ungheni, lucrează în prezent 73 de bibliotecari, dintre care cele mai multe bibliotecare, 37 la număr, au vârsta de peste 50 de ani: 22 – între 50 și 60 de ani, 11 – peste 60 de ani și 4 – peste 70 de ani.
Doar trei bibliotecare din raion au o vârstă mai mică de 30 de ani.
”Un bibliotecar cu studii superioare nu ar veni la un salariu de circa 1500 de lei, de aceea și avem atât de puțini tineri bibliotecari. E o problemă mare”, a comentat situația Nadejda Mihai, directoarea Bibliotecii raionale ”Dimitrie cantemir” din Ungheni.
Aceeași situație e și la Nisporeni. Aici nu există nici un bibliotecar cu vârsta de până la 30 de ani. Din cei 43 de bibliotecari, 27 au peste 50 de ani: 8 au vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, 17 – peste 60 de ani, iar doi – peste 70.
”Cei mai în vârstă îți iubesc, probabil, mai mult munca pe care o fac. În plus, pensia fiind mică, salariul reprezintă pentru ei încă o sursă de venit”, a explicat șefa bibliotecii publice raionale din Nisporeni, Elizaveta Tîmbur.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • La ce trebuie educație și cultură, eu au nevoie de agramați, de tumă ca s-o poată manipula . in fiece an aruncă un ciolan de 5% și trăește țară,!

    Reply
  • Am 64 de ani.Sunt pensionară cu o pensie de 1250lei dar mai activez în bibliotecă tot cu o leafă mizeră căci altfel nu putem exzista.Am obosit. De-ași avea o pensie decentă m-ași odihni și eu ca toată lumea dar n-am încotro.Nimeni nu are nevoie de noi de bunăstarea noastră materială.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *