Vocea cartierului tău | Dănuțeni printre amintiri și istorie
Câți dintre locuitorii cartierelor Dănuțeni și Ungheni Deal știu de la ce provin denumirile acestora? Cine știe cum trăiau pe vremuri oamenii de aici și cum a evoluat viața lor?
Liuba Tofan, o voce tânără a Dănuțeniului, a mers prin cele două cartiere, ca să afle mai multe de la oamenii locului
Era odată…
″Străzi înguste, case mici din nuiele, acoperite cu stuf, prispe din lut, drumuri de țară și nici gând de iluminare stradală″, așa începe descrierea Dănuțeniului Ecaterina Mihailov, 64 ani, locuitoare a acestui cartier.
Și Dănuțeni, și Ungheni Deal au o istorie interesantă.
″Pe vremuri, Dănuțeniul era un sat autentic moldovenesc. Principala preocupare a mamei mele era grădinăritul și îngirjirea copiilor, pentru că pe atunci ne hrăneam mai mult cu ceea ce aveam în jurul casei. Nu erau atât de multe construcții, iar de-a lungul actualei străzi principale a Dănuțeniului era doar un rând de case. În rest – terenuri agricole″, mai spune Ecaterina Mihailov.
Acum, continuă femeia, Dănuțeniul e un carteir al orașului Ungheni. ″E mai prosper, mai curat, există un centru de sănătate, și grădiniță, iluminare stradală, și magazine la tot pasul”, precizează. Își amintește de Dănuțeniul de altă dată și Ana Secrieru, în vârstă de 88 de ani. ″Mi-am crescut cei șase copii prin muncă. Toată viața am lucrat la colhoz și colhozul mi-a dat loc de casă. Acelei străzi îi spuneam ”Kолхозная улица” (strada colhoznică – nata red.). Nu era nici un bloc cu multe etaje. Să ies acum din ogradă și să merg prin Dănuțeni, cred că m-aș rătăci, pentru că foarte multe s-au schimbat″, povestește bătrâna.
Ce spun istoricii
Potrivit informațiilor oferite de angajații Muzeului de Istorie și Etnografie, numele Dănuțeni a apărut în documente pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Era un sat vechi, care a apărut odată cu apariția statului medieval Țara Moldovei.
Vasile Iucal, directorul muzeului, susține că denumirea actualului cartier Dănuțeni vine, probabil, de la numele unui moșier, Dan, Dănuț prin adăugarea sufixului -țeni.
În perioada sovietică, satul Dănuțeni a fost comasat cu orașul Ungheni. Mai marii vremii gândiseră un proiect de anvergură aici. O parte din cartier urma să devină o zonă rezidențială cu cea mai dezvoltată infrastructură din oraș.
N-a mai ajusn să fie. A rămas, însă, pentru o parte a cartierului, numele ”Kurculiovka” (adică, secoturl oamenilor bogați). În anii ′90 ai secolului trecut, aici au avut posibilitatea să-și ia locuri de casă doar cei mai înstăriți și cu influență, celorlalți rămându-le locurile de casă în altă parte a Dănuțeniului, supranumită de localnici ”Sărăcuța”.
Câți ani o fi având?
Cât despre vechimea Dănuțeniului, directorul muzeului susține că nu este cel mai vechi cartier. „Cunoaștem că prima atestare documentară a satului Berești a fost la 1443, acesta fiind cel mai vechi cartier al ungheniului. Apoi, la 20 august 1462, este menționat în documente Unghiul, după care satul Delești – în anul 1490. Ulterior, acest nume a fost scos din uz și a apărut alt nume – Dănuțeni. Se întâmpla la 1611”, povestește dânsul, după care precizează: „De la marginea orașului actual până la râul Delia, inclusiv satul Rezina și pământurile de peste Prut – toate formau moșia Dănuțeni”.
Despre Dănuțeniul de odinioară a scris Dimitrie C. Moruzi, scriitor și publicist, fiul prințului Constantin Moruzi, ctitorul bicericii ”Sf. Nicolae”.
Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Lasă un răspuns