Ce caută NATO în Republica Moldova? Dar ce am căutat noi la NATO?

Cei șapte jurnaliști moldoveni din presa regională, aflați într-o vizită de studiu în Bruxelles grație Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, am mers și la noul sediu NATO din Bruxelles. Acolo am avut un briefing de presă cu Oana Lungescu, prutătorul de cuvânt al NATO.

Ce caută NATO în Republica Moldova?
NATO dorește să colaboreze cu Republica Moldova pe măsura ce aceasta dorește să colaboreze cu noi. Alianța lucrează cu peste 50 de țări, inclusiv Republica Moldova, iar membri ai NATO sunt doar 29 de țări.
Unul dintre proiectele pe care le avem în Republica Moldova este distrugerea pesticidelor, iar recent ultimul camion cu pesticide a plecat din Zagarancea, Ungheni. Este vorba de proiecte concrete care sunt în beneficiul moldovenilor. Nu dorim să stabilim o bază militară acolo.
Ce va avea de câștigat Republica Moldova aderând la NATO?
Este important de subliniat că orice decizie de aderare la NATO este decizia țării care dorește să adere, NATO nu forțează pe nimeni să adere și nimeni nu este impins pe la spate să intre în NATO. Este o decizie liberă a fiecărei țări, ușa NATO este deschisă pentru toți.
A face parte din NATO înseamnă a face parte dintr-o alianță care protejează pacea, ceea ce a făcut pe decursul a aproape 70 de ani, pentru toate țările membre. NATO este o alianță a unor țări democratice, o familie de țări democratice bazată pe valori democratice, în care toate deciziile sunt luate în consens. Nici o decizie nu se ia dacă nu sunt deacord toate cele 29 țări membre. Deci, aici, indiferent de mărimea țărilor, cuvântul Statelor Unite ale Americii are aceeași greutate ca și cuvântul României sau Albaniei. Este o familie puternică.
Anul trecut, Federația Rusă împreună cu Belarus, a organizat acele exercitii militare Zapad 2017, în această perioadă și în Transnistia s-au organizat niște exerciții militare. Nu demult am asistat la niște mișcări interesante după ce s-a adoptat rezolutia ONU referitor la retragerea armatei a 14-a. A fost observată mișcarea tehnicii militare în zonă. Nu este îngrijorată alianța nord-altlantică de mișcările Rusiei?
NATO este întotdeauna vigilent. Evident, urmărim cu atenție tot ceea ce se întâmplă în jurul granițelor țărilor member ale NATO. În același timp nu vedem nici o amenințare iminentă la adresa nici unei țări din alianață. Dar, fără discuție, ceea ce am văzut în special din 2014, este o imagine mai ampla a Rusiei care încă are acțiuni agresive în Ucraina, o dată cu anexarea ilegală a Crimeii, cu destabilizarea continuă a estului Ucrainei, dar și faptul că Rusia menține trupe în Republica Moldova și Georgia fără asentimentul acestor țări.
În special după 2014, alianța a luat decizia de a-și întări apărarea colectivă, deaceea am amplasat patru unități  militare în cele trei țări baltice și Polonia, care împreună fac 4500 de military. Nu este o forță ofensivă, este pur și simplu o prezență deprensivă pentru a preîntâmpina orice fel de încercare din orice direcție ar veni ea, la adresa alianței.
Ceea ce facem noi este să sprijinim politic procesul de pace pentru Transnistria, să sprijinim respectarea deciziilor care au fost luate pe plan internațional la OSCE privind prezența trupelor rusești în Transnistria și în același timp să menținem o politică cu două aspecte față de Rusia: pe de o parte întărirea puterii colective, și pe altă parte – dialogul.
Avem un dialog cu Rusia care încă continuă. Cu toții ne dorim reducerea tensiunilor. Este important să discutăm și să vedem că există posibilitatea de a îmbunătăți relația cu Rusia, pentru că Rusia este o realitate. Deci nimeni nu vrea să izoleze Rusia, nimeni nu vrea să creeze o situație de tensiuni cu Rusia, dimpotrivă dorim o situație mult mai calmă pentru toți, care ar fi în beneficiul tuturor.
Până în 2021 vom trece la armata profesionistă. Cum privește NATO această reformă și totodată este dispusă NATO să sprijine prin instruiri militarii profesioniști?
Este o decizie a fiecărei țări în parte, așa cum este și o decizie a Republicii Moldova, de altfel multe țari din NATO au armate profesioniste.
Desigur că NATO contribuie la ridicarea nivelului de pregătire a ofițerilor și a forțelor militare moldovene. Eu cred că este importantă participarea forțelor moldovene la misiunile NATO, cum ar fi operațiunea de menținere a păcii din Cosovo, unde militarii moldoveni aduc un aport important și foarte apreciat. Aceste misiuni de pregătire le poate aduce un spor de pregătire și cunoaștere a tehnicii, a strategiei dar și capacitatea de a lucra cu alte forțe internaționale.
Vizita de studiu a avut loc în perioada 25-29 iunie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *