Profesori ungheneni la Cluj. Istoria i-a unit

Profesorii ungheneni la Cluj
Profesorii ungheneni la Cluj

Profesorii ungheneni la Cluj
Profesorii ungheneni la Cluj

Recent, 12 profesori de istorie din raionul Ungheni au revenit acasă, după ce au participat cea de a XIV-a ediţie a Şcolii de vară, organizată de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, filiala Cluj, și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).
Evenimentul s-a produs în perioada 9-14 iulie, având genericul: „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”. Au participat de asemenea profesori români din Ucraina, Serbia şi Ungaria.
„Ne-am gândit temeinic şi am căzut de acord că e bine ca la 100 de ani de la Marea Unire să facem această şcoală de vară într-o capitală de suflet a românilor, importantă atât pentru acei ani în care s-a făcut Unirea, cât şi pentru acei ani care au urmat”, a menționat, în cuvântul său de debut, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB și președinte al Academiei Române, după care a precizat: ”Clujul este al doilea oraş ca mărime din România. Vă aflaţi în cea mai veche, cea mai mare şi cea mai prestigioasă universitate a ţării, Universitatea „Babeş- Bolyai”, fondată în 1581, cu trei facultăţi atunci şi care, încă din secolul al XVI-lea, avea 300 de studenţi. Astăzi universitatea are 43 de mii de studenţi, 21 de facultăţi, trei limbi oficiale de studiu şi zeci de programe în limbile franceză, engleză şi italiană”.
”Școala de vară a fost un bun prilej pentru profesori de a discuta cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, despre problemele cu care se confruntă aceștia în predarea istoriei românilor în ţările lor de provenienţă”, a subliniat Corneliu Prepeliță, specialist principal la Direcția Educație din Ungheni, organizator al echipei de profesori ungheneni și participant la eveniment.
În alocuțiunea sa, Natalia Intotero s-a referit la românii din afara granițelor României, menționând următoarele: ”Am parte de o oportunitate unică, aceea ce a fi aproape de românii aflați peste hotare, care, prin faptele și acțiunile lor, scriu un capitol al istoriei moderne, ce afectează România, dar și statele de rezidență. Avem o diasporă considerabilă, peste patru milioane de români, care lucrează, studiază sau trăiesc peste hotare, o comunitate mare cu o multitudine de nevoi și cu o varietate de problematici, o comunitate despre care se scrie puțin și se știe și mai puțin. În acest sens, ne propunem să susținem inițiativele dedicate istoriei și mai ales cele dedicate studiului diasporei românești și complexității acesteia”.
”Programul din acest an al Școlii de vară a cuprins conferințe pe diferite teme din istoria României, excursii la obiectivele culturale din județul Cluj și activități cu caracter didactico-practic, organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj – toate reprezintând o punte de legătură între românii de pretutindeni, în vederea cunoașterii istoriei”, a mai spus Corneliu Prepeliță.
De notat că profesorii de istorie din raionul Ungheni participă an de an la școlile de vară, organizate, de fiecare dată, în alt loc, astfel ca să aibă posibilitatea de a cunoaște mai bine România și a acumula cunoștințe și experiențe noi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *