O nouă șansă: Grupul de Acțiune Locală ”Cula”

Sergiu Bodrug, primarul satului Măgurele
Sergiu Bodrug, primarul satului Măgurele

Sergiu Bodrug, primarul satului Măgurele
Sergiu Bodrug, primarul satului Măgurele

Acum 12 ani, în 2006, Guvernul adopta o Hotărâre care aducea speranță miilor de locuitori din regiunea Cula a raionului Ungheni. Localitățile de aici fuseseră  recunoscute oficial ”defavorizate” și, în consecință, urmau să fie întreprinse acțiuni speciale, pentru a ameliorai situația.
Au trecut anii, unul după altul, iar regiunea Cula a rămas la fel: defavorizată, fără apă și canalizare, fără drumuri bune, fără gazificare, fără unități economice și locuri de muncă, fără școli și instituții medicale bine puse la punct.
Numărul populației scade constant, astfel că, în prezent, densitatea populației este de 57 de persoane pe kilometru părtrat, în timp ce densitatea medie în raion e de 102 persoane/ km p.
16 sate din această regiune au o populație mai mică de 500 de locuitori și pornește de la 14 locuitori la Săghieni, 37 la Lidovca, 24 la Leordoaia, terminând cu 430 la Mînzătești.
Indicatorul de deprivare folosit de autoritățile naționale (IDAM) atestă un nivel acut de subdezvoltare în majoritatea localităților din regiunea Cula.
În aceste condiții, în luna octombrie 2007, au fost lansate discuțiile asupra constituirii unui Grup de Acțiune Locală (GAL), care s-au finalizat prin crearea unei asociații reprezentative, în luna februarie 2018. Pe 18 aprilie, Grupul de Actiune Locala Subregiunea Cula a fost înregistrat oficial în Registrul de stat al persoanelor juridice.
La sfârșitul lunii iunie, regiunea a fost vizitată de primii oficiali de rang internațional: ambasadorii Poloniei și Cehiei în Republica Moldova, Bartholomej Zdaniuk și Zdenek Krejci.
Noi i-am solicitat un interviu lui Sergiu Bodrug, primarul de Măgurele, unul dintre fondatorii GAL Cula.
De unde vine inițiativa creării acestul Grup de Acțiune Locală, domnule Bodrug?
Cred că e corect să-i nominalizez pe Igor Munteanu, directorul IDIS ”Viitorul”, împreună cu expertul Viorel Chivriga, ambii originari din raionul Ungheni. Îi doare și pe ei situația de la noi, vor să se implice ca să schimbe lucrurile în bine. În plus, o contribuție importantă a avut-o și Victor Guzun, fostul ambasador al Republicii Moldova în Estonia, care a venit cu experiența unor GAL-uri de acolo. Tot datorită lui, estonienii au venit cu suportul financiar pentru crearea a două GAL-uri în Republica Moldova: din raionul Ștefan Vodă și de la noi – Subregiunea Cula.
Deci, a fost format GAL ”Cula”. Ce puteți să ne spuneți despre el?
Grupul de Acțiune Locală ”Cula” include 14 primării, cu 34 de localități și o populație totală de 23013 locuitori. La finele lui februarie, am reușit să avem deja, cu ajutorul experților de la IDIS ”Viitorul”, și o strategie de dezvoltare a acestei zone și a fiecărei localități în parte.
Se știe că la noi, de obicei, strategiile sunt bune, dar rămân pe hârtie. Credeți că această strategie va putea fi realizată? Obiectivele ei sunt reale?
Nu aș vrea să mă dezamăgesc, căci s-a făcut o muncă enormă până acum. Nu aș vrea ca totul să se fi făcut în van. Sper mult să nu aibă soarta altor strategii și să fie folosită în campanile electorale ce se apropie.
Ce prevede, totuși, strategia respectivă?
E mult de vorbit. Voi spune doar câteva cuvinte, în linii mari. Deci, în următorii trei ani trebuie să fie aplicate circa 20 de proiecte la diferiți finanțatori. Trebuie să fie create circa 1000 de locuri de muncă. Ne dorim investiții în dezvoltarea agroturismului, a agriculturii, în dezvoltarea socială. Deja negociem parteneriate cu Grupuri de Acțiune Locală din România, din Georgia, Polonia, Cehia, din Estonia bineînțeles.
La ce bun sunt aceste parteneriate?
În primul rând, ne valorifică identitatea noastră. Totodată, oferă garanții în negocierile de finanțare a diverselor proiecte. Nu este de neglijat nici schimbul de experiență și preluarea unor practici bune. Să nu uităm că GAL-urile din Estonia sunt exemplul Europei. Ele au reușit să asimileze cele mai mari finanțări. Acum, 15-20 la sută din bugetele lor vor să le ofere unor GAL-uri din țări mai puțin dezvoltate.
Să revenim la proiecte. Ați decis deja ce vă doriți, în mod special, pentru regiunea Cula?
Sunt câteva idei de proiecte, dar nu aș vrea să le divulg anticipat. Știți cum e… Se coase căpăstrul, da mânzul încă e în iapă… Ideile au venit de la experți, căci ei au făcut analiza regiunii.
Ne limităm la agricultură sau încercăm și altceva în această zonă?
Și zootehnie, și ceva industrie, prelucrare a pieilor. Există și o idee de înființare a unei piețe agricole, a unor frigidere mari, de creare a unui centru de bătrâni, de deschidere a unor crame, a unor pensiuni turistice… Sperăm că, începând cu anul 2019, să putem deja aplica și atrage investiții în regiunea Cula.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *