De pe baricade: de ce protestează primarii

Pe 29 iulie, la Ungheni, au avut loc două proteste concomitent: unul – pentru constituirea celulei de rezistență a Mișcării de rezistență națională ACUM; și altul – pentru a-i bruia și a-i intimida pe primii.
Doi primari, câte unul din fiecare ”tabără”, au spus pentru ”Expresul” de ce protestează.

Filip Petriciuc
Filip Petriciuc

Filip Petriciuc, primarul de Buciumeni (PDM):
”Dacă ar fi într-un singur partid, da ei s-au unit din toate partidele și nu știu ce vor” 
Pe Filip Petriciuc l-am văzut printre cei adunați pe strada Națională din Ungheni ca să facă gălăgie, ca întrunirea
Mișcării de Rezistență Națională ACUM să eșueze.
– De ce ați venit să protestați, domnule primar?
– Vrem să fie stabilitate. Atât.
– Anume azi ați hotărât, cu vuvuzele?
– Da.
– Ați anunțat lumea să vină la protest?
– Lumea a venit singură. Eu am văzut anunț din partea celorlalți. Noi nu am anunțat, dar care a dorit a venit singur.
– Da de ce nu suflați și dumneavoastră într-o vuvuzea, dacă vreți stabilitate?
– Chiar toți să sufle? O fac cei cu voce mai bună.
– Cine destabilizează situația în țară?
– Noi vedem stabilitate atunci când oamenii…. Dacă ar fi într-un singur partid, da ei s-au unit din toate partidele și nu știu ce vor. Ei sunt cei care au participat la tot dezastrul acesta. Acum s-au ferit într-o parte și zic că o să facă mai bine decât cei care fac acum.
– Ce părere aveți despre dreptul la întruniri. Parcă trăim într-o țară democratică și fiecare are dreptul la mitinguri, la demonstrații. De ce nu-i lăsați să protesteze dacă vor? De ce e atâta gălăgie? Nu ar fi mai bine să fie totul civilizat?
– E normal să fie civilizat. Fiecare are opinia lui. Noi lor nu le încurcăm.
Dumitru Paladi
Dumitru Paladi

Dumitru Paladi, primarul de Bumbăta (independent, ales pe listele PL):
”Eu protestez de mai demult, fiindcă dezmățul din țara aceasta este evident”
Pe Dumitru Paladi l-am văzut de cealaltă parte, printre cei adunați la mitingul Mișcării de Rezistență Națională.
– De ce ați venit să protestați?
– Eu protestez de mai demult, fiindcă dezmățul din țara aceasta, mai ales începând cu 20 ianuarie 2016, este evident. Avem o guvernare ilegală. Fracțiunea majoritară din Parlament e formată artificial de cineva. Atunci cînd 56-57 votează o lege în patru minute, fără să analizeze, se transformă într-o turmă. Cu părere de rău o zic. E rușinos și vor răspunde pentru asta.
– Ați spus că protestați de mult timp. Un primar din tabăra adversă mi-a spus chiar acum că cei care protestează aici au fost la guvernare și au participat, vorba lui, la tot dezastrul acesta.
– Cine au fost la guvernare? Maia Sandu și Andrei Năstase? Ei nu au guvernat. Au guvernat cei care sunt acolo.
– Dar dumneavoastră, din câte știu, reprezentați Partidul Liberal, care cu adevărat a fost la guvernare.
– Nu. Eu, de trei luni, nu reprezint niciun partid. S-a dus organizația Partidului Liberal din Ungheni, deoarece și acest partid lucrează din umbră pentru cei de la guvernare. A rămas numai Ghimpu. Chirinciuc a suferit, Chirtoacă a suferit, ceilalți sunt presați. Au cei din PL  interese la care eu nu vreau să fiu părtaș. Eu vreau să fiu liber, independent și curat. Și, vă rog, fixați: particip la toate mitingurile din Chișinău în zile de odihnă. Eu nu sunt Șor, ca să protestez miercuri sau joi. Eu mă ocup de lucru.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

9 Comments

 • Sa terminam odata cu jocul dea Tara-n bunghi la Chisinau.
  Orice Manifestare publica fie ea Protest, Revolta sau poate chiar o Revolutie, lumea se aduna nu de dragul unora ca Maia Sandu ori Andrei Nastase. Republica Moldova a fost adusa la marginea prapstiei de niste lideri interlopi care au fost sau inca sunt la Putere la Chisinau. Fie ca-i cheama Vlad Plahotniuc, Igor Dodon, Renato Usatai, Vlad Filat sau Victor Topa. Cit n-ar face Maia Sandu si Andrei Nastase spuma la gura, noi, moldovenii, am inteles ca autodeclaratii lideri politici de la Chisinau nu sunt decit niste masti caraghioase ale liderilor lumei interlope, aflati la Guvernare sau in Opozitie . Oricine sinter noi care are putina memorie intelege destul de bine ca in spatele ,,eroilor,, Maia Sandu si Andrei Nastase se afla Oligarhii Vlad Filat,Victor Topa si Renato Usatai. Deasemeni, toata lumea intelege ca acesti indivizi cheama lumea la proteste nu de dragul nostrum, al moldovenilor, nu pentru a ne asigura un trai mai bun. Scopul si menirea lui Maia si Andrei sunt clare. Ei au sarcina cu maninele noastre sa zmulga Ciolanul Puterii din gura oligarhului Vlad Plahotniuc si sa-l bage-n gura oligarhilor Filat,Topa si Usatai, ca sa-l roada acestea cum l-au mai ros inainte. Iar noi, moldovenii, venim la proteste, avind cu totul alt scop, sa scapam de regimul dictatorial al lui Vlad Plahotniuc si sa preintimpinam revenirea la Guvernare a hoiturilor politice din vechile guvernari, cum ar fi Filat, Topa sau Usatai si altii ca ei. Ajunge, cit dea lungul a mai mult de 26 ani i-am tot ridicat la Ciolanul Puterii,ba pe un escroc si un interlop, ba pe altul ca el. Ajunge cit ne-am jucat dea Tara-n bunghi la Chisinau. Unica salvare a moldovenilor si unica cale de asigurare unui viitor pentru copii lor este Unirea cu Romnaia. Iata numai de dragul si pentru Unirea cu Romania isi au rostul orice Manifestare publica si orice Protest, chiar si o Revolutie.

  Reply
  • Domnule Melnic, nu am înțeles ce are articolul postat pe Expresul.md și părerile a doi primari din raionul Ungheni cu toată tirada dvs. de cuvinte. Totuși, ar fi bine să vă pronunțați asupra articolului postat, dacă aveți ce spune, și să nu ne faceți politichie, vorba lui Caragiale, pe pagina noastră. E deja a treia sau a patra postare în ultimele zile despre una și aceeași. Cam pare a disperare ceea ce faceți și tot o faceți insistent.

   Reply
  • Expresul Ati scris,doar de ,,proteste si protestari,,.Mai recititi-V articolul. Eu numai am luat atitudine la cele scrise de Dumneata. Eu tin cu Neamul si cu Tara,voi vreti sa profitati,ba de unii,ba de altii.Rusine sa Va fie.Unghenii sunt un pod de suflet dintre frati,iar voi,Va trageti spre Oligarhii din Chisinau.

   Reply
  • Nu aveti incredere in ai nostri Mihai Melnic si Romania e plina de hoti, nu zic ca nu Trebuie sa fie unire, dar nu mai exagerati crezind ca Maia Sandu e doar marioneta lui Filat, aceasta Doamna face tot sa deschida ochii oamenilor care mai gindesc limitat, Filat si-a meritat locul, ati auzit vreodata ca Sandu sa-l ridice in slavi pe Filat, prostii…

   Reply
  • Cel putin pentru al doilea primar care ar vrea sa scape de raspundere pentru incalcarile pe care le-a facut nu am nici respect, nici incredere. În anii 90 fiind deputat din partea celui mai agresiv si anti -roman partid, cel al agrarienilor, ne organiza in Bumbata batai, membrii de atunci ai PPCD din comisiile electorale veneau cu parul zmuls si hainele rupte de mana acestui patriot. Si acum ii vad in fata ochilor pe regretatul Ion Bacalu cu haina de piele rupta, Natalia Chirinciuc si Eugenia Capatana, zmulse si ciufulite cum au venit de la Bumbata de la alegeri. El atunci ne declara ca in Bumbata limba romana nu va fi niciodata. Nu toti au memorie scurta sau nu o au deloc. Dar trebuie sa ai tupeu sa te faci mort in papusoi si sa te dai patriot.

   Reply
 • Din punctul de vedere al conlucrarii primarului din Bumbata cu institutia prescolara din teritoriu este una dezastruoasa.Sa opus vehement de a accepta rezultatele concursului la aceasta institutie,ducand in eroare si Ministerul Educatiei(ministru Corina Fusu) a dnei director,care nu cunosc daca face parte din vre-un partid.Ma intreb ce ne incurca sa fim coreti noi si apoi sa promovam aceasta si altoraIncepem fiecare cu noi..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *