FOTO | În zi de vară, prin Cornești

Anul trecut, orașul Cornești și-a sărbătorit prima aniversare importantă: 100 de ani de la fondare.
”Odată cu desfășurarea construcției drumului de fier pe valea râului Bâc, de la Bender, prin Chișinău și Călărași spre Iași, pe culmea dealului de la Cornești răsări în 1867 un orășel de corturi și barăci” (Localitățile Republicii Moldova, vol. 4, pag. 586)

Orașul Cornești se află în centrul Moldovei, fiind aproape cel mai înalt punct geografic din Moldova – la o altitudine medie de 314 metri față de nivelul mării.

Cândva o localitate prosperă, orașul Cornești, care numără oficial ceva mai puțin de 2500 de oameni, se confruntă din ce în ce mai mult cu problema demografică, cea mai serioasă și îngrijorătoare problemă. Populația e tot mai îmbătrânită, numărul copiilor în grădiniță și gimnaziu scade.


De zeci de ani, nu există în oraș un apeduct funcțional.

În câțiva ani, se pare, Corneștiul, în sfârșit, va avea apă potabilă. Se sapă intens, pentru a instala țevile cu apă dătătoare de viață.




O placă comemorativă, dedicată savantului Nicolae Frolov agrogeodegist de renume internațional în perioada interbelică, originar din satul Cornești, stă pitită printre buruiene, uitată parcă de toți.


Încotro?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *