Dumitru C. Moruzi a revenit acolo unde-i stă bine: la bibliotecă

Printr-o decizie a Consiliului Raional Ungheni din 10 mai 2018, filialei nr. 1 a Bibliotecii Publice Raionale ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni i s-a conferit numele scriitorului Dumitru C. Moruzi, cel care a lăsat, în scrierile sale, amintiri frumoase despre Ungheni, despre cartierul Dănuțeni, unde, acum un veac în urmă, se afla moșia tatălui său.

Am mers la acea bibliotecă din cartierul Dănuțeni, să vedem dacă vestea le-a bucurat pe bibliotecare.

Era în zi de vineri. Trecuse de ora 14.00. O căsuță mică, pitită la o intersecție de drumuri, îți amintește de timpurile demult apuse. Pe frontispiciu, aceeași inscripție: ”Biblioteca Publică, Filiala nr. 1”.

Imediat ce pășești pragul, ți se creează impresia că ai nimerit într-o casă de pe vremuri, cu o tindă, din care ajungi în două cămăruțe, așezate lateral. Doar că și coridorul, și cele două încăperi sunt mai spațioase.

În interior, o găsesc pe Emilia Budeanu. A venit la lucru în această bibliotecă în anul 1988 și de atunci, timp de 30 de ani, a tot muncit. A fost o perioadă îndelungată șefa bibliotecii, iar acum, chiar dacă e la pensie, continuă să muncească.

”Știți că biblioteca dumneavoastră poartă  numele lui Dumitru C. Moruzi?”, întreb. Se uită mirată, zâmbește. ”Până nu văd schimbată inscripția de pe frontispiciu, nu cred”, zice, după care adaugă: ”E foarte bine că i s-a conferit bibliotecii numele lui Dumitru C. Moruzi, căci aici a trăit familia lui. Alături, în biserică, se află cavoul tatălui său, prințul Constantin Moruzi”.

Apoi iar a pornit-o cu amintirile: ”Nu departe de bibliotecă trăia cineva, care-și amintea foarte bine de Constantin Moruzi, de acele vremuri. Venea des pe la noi și ne povestea. Pe locul unde acum e biblioteca, zicea el, cândva a fost o casă frumoasă, unde era o bibliotecă religioasă. Dacă am fi știut că, peste ani, biblioteca va purta numele lui Moruzi, poate că îl înregistram, adunam de la el mai multe informații”.

O întreb dacă în bibliotecă există vreo carte a lui Dumitru C. Moruzi. Se ridică vioi de pe scaun, se apropie de un raft și scoate cele două volume de ”Scrieri”. Le arată cu mândrie și spune scurt: ”Iaca, fotografiați-le”.

În prezent, biblioteca are circa 13 mii de cărți. ”Când venisem aici la lucru, erau vreo 35 de mii”, face o remarcă. Iar numărul cititorilor depășește cifra de 1000. ”Acuși vă spun exact câți sunt”. Deschide un registru și zice: ”1146 de citirori!”.

În prag, înainte de a ne lua rămas bun, Emilia Budeanu spune: ”Iaca-i rău că aici, la Dănuțeni, nu-i niciun centru cultural”.
Ar fi bine să existe toate condițiile și pentru bibliotecă, și pentru un club, și pentru o filială a Școlii de muzică. Sub același acoperiș.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *