Viață de deputat și nemulțumirea medicilor
Medicii din Ungheni din nou bat alarma. I-au spus-o tranșant și deputatei Valentina Stratan, care a venit la o întâlnire cu ei chiar în primă zi a săptămânii curente, pe 23 aprilie. Vorba e că salariile pe care le ridică ei sunt derizorii.
”Cum să fim mulțumiți?”
”Nouă ni se spune să fim mulțumiți de salarizare, dar cum putem fi mulțumiți, când eu, spre exemplu, aveam 3000 de lei salariu plus 1500 de lei pentru categoria superioară. deci, salariul meu era de 4500 lei și mai aveam 20% pentru lucru intensiv, fiindcă treceam cu mult norma de lucru. Acum, după ce categoriile s-au anulat, fiind aplicași indicii de performanță, situația a devenit mai proastă. Domnul director nu are de unde să plătească pentru acești indici de performanță. Nu mai primim nici cele 20%. În consecință, în loc să primesc mai mult, eu m-am trezit cu un salariu mai mic deât cel pe care-l aveam”, a explicat doctorul Valeriu Ternovschi.
Situația este comună pentru toți doctorii specialiști, care lucrează în spitale și care au cazuri grave, sunt chemați noaptea în caz de urgență. Pentru toatea acestea, majoritatea dintre ei au un salarii care variază între 3500 și 4500 de lei, în funcție de vechimea în muncă.
Cu totul altă situație e în cazul salarizării medicilor de familie, fapt ce-i nemulțumește pe doctorii din medicina specializată. ”Medicii de familie au program de muncă de la ora opt dimineața până la ora 15.00. Salariul lor, însă, e cu mult mai mare, uneori și de trei ori mai mare decât al medicilor specialiști”, au punctat cei prezenți la întâlnire. ”Dar noi trebuie să facem de multe ori și lucrul lor. Vin pacienți care se plâng că nu găsesc medicul de familie. Ce să fac în acest caz? Eu nu pot să îl alung, să-i zic să meargă înapoi la medicul de familie. Iată așa facem câte două sau trei norme pe zi”, a mai spus Valeriu Ternovschi.
Tot dânsul și-a exprimat indignarea și de faptul că autoritățile au anunțat anterior că salariul mediu al unui doctor la ora actuală e de 7000 de lei. ”Această sumă o poți primi dacă petreci 24 din 24 de ore la serviciu, dacă uiți de familie și de viața ta”, a explicat doctorul, după care a adăugat: ”De ce nu se spune care e salariul real pe care il primește un medic?”.
În asentimentul doctorilor a fost și directorul spitalului din Ungheni, Andrei Alexeev. ”Azi se ating subiecte dureroase pentru noi. În urma reformelor ce au fost făcute, nu au fost finanțate echitabil medicina de urgență, medicina de familie și staționarul. Dar tot ce este mai greu revine anume staționarului! Cheltuielile pentru întreținerea spitalului sunt foarte mari. Cu părere de rău, în prezent nu avem de unde plăti pentru indicii de performanță, fiindcă avem datorii foarte mari”, a explicat dânsul.
E nevoie de bani. De unde?
Deputata, la rândul ei, care este și medici de meserie, a spus: ” Dacă vorbim despre salarizare, despre înlăturarea discrepanțelor și a nemulțumirilor că nu se plătește pentru indicatorii de performanță, trebuie să spun că avem nevoie de bani. Trebuie să găsim această sursă bănească, dar și instituția trebuie să găsească acele rezerve care ar aduce la optimizarea cheltuielilor și la îmbunătățirea asistenței medicale”.
Dânsa a mai adăugat că, grație acestei întâlniri, a aflat la ce trebuie să atragă o atenție mai mare, care sunt cele mai mari probleme. La final, a promis că va încerca să ajute la soluționarea acestor probleme.
Elena Basoc
Lasă un răspuns