Doar muzică de acordeon. Și multe premii

Un nou concurs. Un nou succes. Concursul Național de Interpretare Instrumentală  ”Marcel Budală”, destinat elevilor școlilor de arte din Republica Moldova, organizat la Călărași, s-a soldat cu rezultate frumoase și satisfacții atât pentru organizatori, cât și pentru participanți.
Pe 8 mai, pe scena Casei Raionale de Cultură „Ion Ungureanu” din Călăraşi s-a auzit doar muzică de acordeon. Tinerii interpreți din republică au cântat doar muzică din repertoriul celui care a fost Marcel Budală.
NOTĂ: Marcel Budală (născut la 9 iulie 1926 în Câmpina, România și decedat la 6 ianuarie 1989, la București) a fost un cunoscut acordeonist, faimos pentru interpretarea muzicii lăutărești și făcându-se cunoscut ca instrumentist solist și acompaniator în Orchestra de muzică populară Radio București.
”Aflat la prima ediție, concursul a avut un succes deosebit şi sper că va avea și continuitate”, a declarat, Mihai Doloton, directorul fondator al concursului.
De notat că la concursul au participat elevi din șase școli de muzică (din Chișinău, Bălți, Ungheni, Strășeni, Cornești și Călărași) și două colegii: ”Ștefan Neaga” din Chișinău și ”George Enescu” din Bălți.
Cu cele mai multe premii s-a ales elevii de la Școala de Arte ”George Enescu” din Călărași. Marin Vasilco (categoria mică) s-a clasat pe locul întâi, iar Nicolae Marian (categoria mare) s-a clasat pe locul II. Tot pe locul II s-a clasat și Liviu Ciobanu (categoria mică), el fiind și cel mai mic participant (6 ani).
Cu câte două premii s-au ales Școlile de muzică din Ungheni și, respectiv, Cornești. La categoria de mijloc, pe locul I s-a clasat Vlad Butnaru de la Școala de Muzică din Ungheni, el fiind urmat de colegul său, Cristian Guțan.
La aceeași categorie, pe locul II s-a clasat Dragoș Diaconu, elev la Școala de Arte din Cornești. Colegul său, Iulian Vîhodțev, a obținut locul III, la categoria mică.
Cu o diplomă de participare s-a ales Maurisio Baciu, elev la Şcoala de Arte din Corneşti.
Câte un premiu a mers la Şcoala de Muzică „George Enescu” din Bălţi și la Şcoala de Arte din Străşeni, ambele la categoria mare.
Colegiul de muzică din Bălți a obținut două premii, iar Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău – unul.
Juriul a oferit și diplome cu menţiunea „Cea mai originală interpretare” elevilor Ștefan Tutunaru de la Şcoala de Muzică „George Enescu” din Bălţi şi lui Cristi Dîhanov de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”.
”Toți participanții au fost buni, s-au prezentat foarte bine. Ținând cont de cât de greu este să-l interpretezi pe Marcel Budală, am avut participanți care chiar au cântat stilul maestrului”, a făcut o remarcă Mihai Doloton.
De menționat că juriul a fost format din personalităţi notorii, specialişti în domeniu cum ar fi: Edgar Ştefăneţ, dirijor al ansamblului de muzică și dans popular „Fluieraş”, Eugen Duminică, profesor de acordeon, fondator al orchestrei de muzică populară „Eugen Duminică”, solist  instrumentist profesionist, Aurel Dima, conducător al ansamblului de acordeonişti al Şcolii de Arte Călăraşi și Mihai Doloton.
Premianții au primit din partea Consiliului raional Călăraşi şi a Direcţiei Cultură şi Turism Călăraşi diplome, premii băneşti, medalii şi calendare, iar profesorilor care au contribuit la pregătirea, ghidarea și susținerea elevilor li s-au înmânat diplome de merit.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *