Unghenean în Riga. E tânăr și își vede viitorul doar în Europa

La sfârșitul lunii februarie, aflându-mă la o stagiune în capitala Letoniei, Riga, nu am ratat ocazia să mă  întâlnesc și să discut cu un unghenean, pe care l-am descoperit, grație rețelelor de socializare. Este vorba de Alexandru Scutelnic, are 25 de ani și este originar din satul Măcărești.

Datorită lui King, un câine care i-a devenit foarte drag, are acum un loc de muncă stabil la Riga. ”King este un câine de rasa Doberman. E al patronului firmei de construcții unde lucrez în present”, a făcut o precizare Alexandru, după care a povestit cum a ajuns să aibă un loc de muncă stabil și bine plătit la Riga.
”Mergând prin oraș, la un moment dat, am văzut un câine frumos în fața unui cazinou. M-am apropiat și l-am mângâiat. Stăpânul lui m-a văzut și a ieșit afară. Se pare că i-am plăcut și mi-a propus de lucru. În ziua următoare, eram deja la firma de construcții a acestuia”, spune tânărul zâmbind.
Iată așa, de jumătate de an, muncește. Deocamdată, este mulțumit.
Dar visul lui e să ajungă mai departe.
Așteaptă acum să obțină cetățenia română, să-și perfecteze actele și să-și încerce norocul în Germania. ”Este țara de care m-am îndrăgostit de la prima vedere. Până peste urechi!”, face o remarcă Alexandru.
Îl întreb de ce a ales, totuși, să rămână acum în Riga?
”Am trecut prin acest oraș anul trecut, mi-a plăcut și am revenit. Este impresionant mai ales noaptea. Chiar dacă a devenit deja un oraș europeam, totuși amprentele Uniunii Sovietice se mai fac simțite pe alocuri”, explică.
În plus, nu i-a fost greu să se adapteze, căci marea majoritate a locuitorilor vorbesc limba rusă. În cazul în care nu o cunosc, Alexandru trece la engleză.
Nu și-a dorit niciodată să învețe limba letonă. ”Este o limbă foarte grea, mai grea decât germana”, zice.
Apropo, cu el la Riga mucesc câteva zeci de moldoveni, majoritatea veniți din nordul Republicii Moldova. Printrei ei sunt și pedagogi, și chiar un maestru în sport. Au lăsat totul acasă și au plecat în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. L-au găsit în Letonia, la Riga.
Vorbind despre viitorul său, Alexandru Scutelnic a recunoscut că nu și-l vede acasă, în Republica Moldova, chiar dacă-și dorește ca viitoarea sa soție să fie neapărat moldoveancă. Se vede acolo unde își poate crea un viitor asigurat pentru întreaga lui familie. ”Acasă, pur și simplu, nu ai ce face. E sărăcie, e ură. Nu o zic doar eu, o zic majoritatea celor plecați”, a spus dânsul, după care a adăugat: ”Acasă e bine doar dacă ai de toate: o familie, o casă, masă și un salariu decent, de măcar 15 mii de lei pe lună”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *