Locuitorii din autonomia găgăuză, speriați că UE și SUA sunt gata să ”dăruiască” 160 de miliarde de dolari pentru unirea Republicii Moldova cu România
La începutul lunii martie, pe site-ul Freejojo.com („Вольный Журналист”) a fost publicat un articol în care se spune că la Comrat se va desfăşura un miting împotriva „unirii forţate a Moldovei cu România, planificată pentru 27 martie 2018”. Autorul textului face trimitere la „unele zvonuri prin târgurile din Chişinău” cum că Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) au promis conducerii României și Republicii Moldova „să le dăruiască” 160 de miliarde de dolari în schimbul deciziei de unire a celor două țări. Această informaţie falsă a fost diseminată activ în reţelele sociale, iar mulţi locuitori din autonomia găgăuză au crezut-o.
La începutul articolului ”МИТИНГ В КОМРАТЕ назначен на 27 марта 2018 года. ПОВЕСТКА ДНЯ: 100 лет Оккупации или Освобождения Бессарабии Королевской Румынией” (în traducere: ”Mitingul la Comrat va avea loc la 27 martie 2018. Din agendă: 100 de ani de ocupație sau eliberare a Basarabiei de Regatul României”), autorul Viorel Brânzal dă mai multe detalii despre ora și locul desfășurării manifestației, acuzând totodată autorităţile locale că ar îndeplini „voinţa lui Vlad Plahotniuc de apropiere a unirii forţate a Moldovei cu România, planificată pentru 27 martie 2018” şi insinuează că UE și SUA ar forţa decizia de unire a celor două ţări. „Однако, как уже сообщалось раннее, НА КИШИНЕВСКИХ РЫНКАХ ходят упорные слухи, будто бы США и ЕС пообещали руководителям Румынии и Молдовы ”подарить” 160 млрд. долларов, если 27 марта, вопреки волеизъявлению народа Молдовы, а также ”назло вежливой России”, будет принято совместное решение двух Парламентов О БЕЗУСЛОВНОМ ОБЪЕДИНЕНИИ ЭТИХ СТРАН” (în traducere: „după cum s-a informat anterior, prin „târgurile din Chișinău” circulă zvonuri cum că SUA și UE au promis conducerii României și Republicii Moldova „să le dăruiască” 160 de miliarde de dolari, dacă la 27 martie, împotriva voinței poporului din Moldova, dar și „în ciuda Rusiei care încearcă să fie amabilă”, va fi luată o decizie de comun acord dintre Parlamentele României și Republicii Moldova în privința unirii necondiţionate a celor două țări”).
În a doua parte a articolului, autorul prezintă mai multe opinii ale președintelui Igor Dodon, preluate din alte surse media, că manifestațiile care promovează unirea celor două țări ar fi ilegale, iar Consiliul Suprem de Securitate este îngrijorat de acțiunile de destabilizare care ar putea avea loc în țară în perioada 24-27 martie 2018 și roagă organele competente să reacționeze.
Un zvon de 160 de miliarde
În articol se specifică că mitingul de la Comrat este organizat de Mișcarea „Arkalîk” din Găgăuzia. Liderul acestei mișcări, Leonid Dobrov, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că la 27 martie curent va fi organizat un astfel de eveniment: „Noi vrem să organizăm o acțiune pașnică, unde poate participa oricine este interesat, de aceea am și specificat în agenda evenimentului că vom discuta despre „100 de ani de ocupare sau eliberare a Basarabiei de către Regatul României”. Dobrov a confirmat că în regiune se vehiculează că UE şi SUA ar fi promis această sumă de bani: ”Cât privește zvonul despre cele 160 de miliarde de dolari, eu sunt doar pentru acordarea acestor bani, în cazul în care este adevărat, dar am auzit informația doar la nivel de zvon”.
La rândul său, primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a declarat pentru Stopfals.md că primăria a autorizat desfășurarea unui astfel de eveniment, însă el nu va participa.
Autorul articolului nu indică sursa informațiilor referitoare la ”cele 160 de miliarde de dolari” și nici nu a răspuns la întrebarea portalulului Stopfals.md, expediată la adresa de e-mail indicată pe site. Reprezentanţi ai Delegației UE în Republica Moldova și ai Parlamentul României au declarat că nu vor comenta asemenea afirmații, care nu sunt decât nişte zvonuri.
Experţi: Sursele media pro-ruse transmit mesaje anti-europene și anti-americane
În opinia lui Mihail Sirkeli, directorul executiv al Centrului de Tineret „Piligrim Demo” din autonomia găgăuză, deseori cetățenii din această regiune dau crezare unor astfel de dezinformări, deoarece ei se informează în mare parte din sursele media pro-ruse, care diseminează cu regularitate mesaje anti-europene și anti-americane.
Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, menționează că asemenea informații neverificate divizează locuitorii din autonomia găgăuză. „Cei din Găgăuzia sunt rupți, de facto, din cadrul legal al Republicii Moldova, fiind atrași în jocurile politice ale unor partide din Moldova, dar sunt influențați și de media pro-rusă. Mulţi dintre ei se împotrivesc viziunilor cetățenilor care simt românește, dar asta nu înseamnă că aceşti cetăţeni sunt împotriva Republicii Moldova”, a argumentat expertul. El a mai precizat că în ultimii ani autonomia găgăuză a beneficiat de ajutor financiar și tehnic masiv din partea partenerilor de dezvoltare: UE, SUA, dar și a României – părți care sunt blamate în acest articol. Rosian Vasiloi este convins că autoritățile trebuie să reacționeze atunci când sunt tirajate astfel de dezinformări: ”Întrebarea este de ce autorităţile nu intervin cu reacţii şi dezminţiri? Trebuie impuse sancțiuni drastice pentru cei care incită la ură şi distorsionează situația reală”.
Site-ul „Вольный Журналист” a apărut în anul 2011 ca o publicație online care îşi propune să adune „informaţii interesante și adevărate din toate colțurile lumii ruse”.
Rodica Malic
Stopfals.md
One Comment
De ce să le fie frică?! Rusia are milioane de hectare de pământ în paragină care așteaptă să fie populat și cultivat!