George Bacovia în loc de Divizia 80 de gardă?

Strada ”Divizia 80 de gardă” ar putea să nu mai existe în orașul Călărași. De fapt, strada va exista, dar, posibil, cu alt nume.
Călărășeanul Mihai Doloton, inițiatorul a mai multor proiecte culturale în oraș, a venit, chiar recent, cu inițiativa de a redenumi strada respectivă în George Bacovia.
”Pe tot parcursul vieții mele voi avea grijă ca scriitorul George Bacovia să fie celebrat așa cum se cuvine aici, în Republica Moldova, şi voi face tot ce îmi stă în puteri pentru aceasta”, a declarat dânsul pentru ”Expresul”.
De notat că anume Mihai Doloton a fost inițiatorul concursului național ”Dor de Bacovia”. Tot el a declarat anterior că își dorește la Călărași un bust al lui George Bacovia și va face tot posibilul să-l aducă. Prima sa carte de versuri, editată în 2014, ”Nopți albe”, a fost dedicată tot lui George Bacovia.
Mihai Doloton a depus deja un demers la pirmărie privind acordarea numelui George Bacovia unei străzi din Călărași. Urmează să fie organizate consultări publice, după care proiectul va fi inclus și în ordinea de zi a Consiliului orășenesc.
Nu întâmplător, spune Mihai Doloton, a fost aleasă, pentru a fi redenumită, strada ”Divizia 80 de gardă”, după care a explicat și de ce: ”Pentru că se află în centrul orașului și se intersectează cu strada Mihai Eminescu”.
Primarul de Călărași, Nicolae Melnic, are, însă, o altă părere. ”Strada ”Divizia 80 de gardă” își are istoria sa. Acolo sunt înmormântați ostașii care au luptat pentru eliberarea Călărașiului, acolo este monumentul dedicat lor. De aceea, personal, nu sunt de acord să fie redenumită”, a explicat dânsul.
Nicolae Melnic a mai spus că, prin anii 80 ai secolului trecut, când a venit la conducerea orașului, a încercat să schimbe denumirea acestei străzi. ”Atunci, un om mai în vârstă mi-a zis să las istoria acolo unde este. Iată că acum și eu le zic celor tineri același lucru”, a subliniat primarul.
Dânsul a precizat că nu are nimic împotriva lui George Bacovia și, atunci când vor apărea noi străzi în oraș, cu cea mai mare plăcere va accepta ca una dintre ele să poarte numele celui mai important poet simbolist român și unuia dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *