FOTO / Apă caldă sută la sută. Și căldură. Pentru toată lumea: pacienți și medici

Chiar dacă centrala termică de la Spitalul raional din Călărași a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anul trecut, inaugurarea oficială a acesteia, împreună cu sistemul solar de producere a apei calde menajere a avut loc la 1 martie.

În acea zi, la Spitalul raional Călărași au fost prezenți demnitari de înalt nivel, printre care: Julia Monar, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Manfred Horr, reprezentant GIZ Germania, Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale, dar și simpli cetețeni.
”Mă bucur că putem da în exploatare acest nou proiect implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Exprim sincere mulțumiri și Consiliului raional Călărași, care a pus la dispoziție suportul administrativ. Succesul la astfel de proiecte este garantat doar atunci când își aduc contribuția toți cei implicați. Vă doresc să profitați ani în șir de căldura acestei instalații, precum și de banii economisiți”, li s-a adresat celor prezenți Julia Monar.
Bugetul total al proiectului a fost de 8,3 milioane de lei, bani acordaţi de Guverenul Germaniei prin intermediul GIZ, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.
Construcția noii centrale a durat cinci luni, fiind pusă în funcțiune la finele lunii decembrie a anului trecut. Au fost instalate la spital și 40 de colectoare solare, astfel că în prezent aici e asigurată și căldura, și apa caldă.
”Renovarea centralei termice și instalarea sistemului solar de producere a apei calde menajere va contribui la reducerea emsiiilor de dioxid de carbon (CO2) cu până la 40%. Suprafața totală încălzită este de peste 26 mii metri pătrați”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției de Dezvoltare Centru.
De notat că, până la realizarea proiectului, apa caldă menajeră era produsă cu ajutorul boilerelor electrice, acoperind doar 30% din necesități. Iar la Spitalul rational din Călărași se tratează anual peste 9000 de pacienți.


 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *