La un hram mai neobișnuit cu scriitori, publiciști și lansări de carte

Liceul ”Mihai Eminescu” din Sipoteni a avut parte, în acest an, de un hram mai neobișnuit, cu multe momente frumoase și emoționante, cu oaspeți de marcă și cu discuții interesante.
Chiar dacă hramul școlii e pe 12 februarie, în ziua în care biserica îi prăznuiește  pe Sfinții Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, evenimentul proproi-zis a avut loc pe 14 februarie.
”Hramul liceului nostru e un prilej de a ne îmbogăți cu noi experiențe, de a implica elevii în activități menite să descopere noi pagini de glorie a străbunilor, să-i sensibilizeze la acțiuni de respect față de istorie, de trecut, de tot ce ține de rădăcinile noastre”, a menționat profesoara Parascovia Maimescu.
În acea zi, a pășit pragul liceului un celebru sipotenean, deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență, Ștefan Maimescu, însoțit de Vasile Șoimaru, și el deputat în primul Parlament, doctor în economie,  neobosit publicist, dar și de scriitorul Ion Iachim. Cei doi s-au născut la Cornova Unghenilor.
Aici, la liceul din Sipoteni, a fost lansată trilogia lui Ion Iachim, ”Ninge aspru la Cotul Donului”. Elevii au demonstrat că subiectul romanului nu le este străin. Între autor și ei a avut loc un dialog interesant, care a scos la lumină pagini de neuitat despre eroilor din Armata a III-a română.
Momente interesante despre călătoria sa la Cotul Donului au fost povestite de Vasile Șoimaru. Anume el a făcut ca memoria celor 156 de ostași români căzuți acolo, în noiembrie-decembrie 1942, să fie readusă în conștiința neamului. El a fost cel care a înfipt în pâmânt rusesc, o cruce improvizată din crengile unui copac din preajmă. Tot acolo, în locul unde-și dorm somnul de veci ostașii români, a lăsat și o fotografie cu tricolorul.
Ștefan Maimescu le-a vorbit mult mai tinerilor săi consăteni despre sipotenenii care au luptat în Armata Română și despre nedreptățile pe care au trebuit să le suporte acești decenii la rând.
Numele acestor oameni, însă nu au fost și nu vor fi uitate. Primarul Vasile Rață, prezent și dânsul la eveniment, a adus la cunoștința publicului că, în present, se aleborează monografia localității, unde un loc aparte va fi dedicate eroilor satului, celor care au luptat în război.
De notat prestația profesoarei de română, Ecaterina Rău, care i-a impresionat pe oaspeți.
S-au despărțit cu sloganul: „Ne mai vedem data viitoare!”. În anul 2019.
Oaspeții au lăsat în dar liceului monografii, romane, calendare tematice, fapt pentru care directorul instituției, Dumitru Bob, le-a mulțumit și le-a dat asigurări că oricând pot reveni la Liceul ”Mihai Eminescu” din Siporteni, unde întotdeauna vor fi așteptați cu drag.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *