Tinerii din Sipoteni vor să fie pompieri voluntari. Ei deja au fost instruiți

”Profesia de pompier nu este deloc uşoară. Or, pompierii, de foarte multe ori, trebuie să ajute şi să salveze vieți omeneşti în situații excepționale”, afirmă Aurelia Sturza, elevă la liceul din Sipoteni. Știe ea ce știe, căci a participat, chiar recent, la o instruire privind implicarea în acțiunile de voluntariat în situații excepționale.

Vasile Zaharia, șeful Serviciului de pompieri voluntari din Sipoteni, le-a vorbit elevilor de aici ce însemană să fii voluntar, cum să te implici activ în acțiunile de voluntariat în situații excepționale. Instruirea a avut genericul: ”Și tu poți fi voluntar”.
Astfel, elevii au fost informați despre regulile de apărare împotriva incendiilor, modalitatea de a deveni voluntar, au luat cunoștință de istoria voluntariatului în situații de urgență.
A fost organizată și o tombolă, fiind fost puse în joc mai multe premii. Cei mai norocoși s-au ales fie cu câte un detector de fum, un tricou sau chiar o cască de pompieri.
”Sunt sigur că așa instruiri sunt benefice pentru tineri, deoarece îi pot sensibiliza pentru a face voluntariat alături de pompieri. Sper ca în viitor să existe cât mai multe comunități, dornice de a promova în localitățile lor voluntariatul în situații excepționale”, a menționat Vasile Zaharia, mulțumind, totodată, partenerilor din orașul Buhl, Germania pentru susținerea unui asemenea proiect, dar și Consiliului raional Călărași.
Aceste instruiri au loc în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea protecției civile în raionul Călărași prin consolidarea echipelor de pompieri voluntari din comunele Onișcani și Sipoteni”, proiect implementat de Consiliul raional Călărași și primăria orașului înfrățit Buhl, Germania.
”Proiectul are drept scop atât îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a posturilor de pompieri din Sipoteni și Onișcani, cât și instruirea formatorilor din raionul Călărași în domeniul voluntariatului în situații excepționale, sensibilizarea populației, în special a tinerii generații asupra beneficiilor implicării în acțiuni de voluntariat în situații de urgență”, a explicat Vasile Zaharia.
Apropo, instruirile ce au avut loc au motivat tinerii să se implice cât mai activ în acțiunile de voluntariat.
”Instruirile pompierilor au fost cele care mi-au deschis ochii în legătură cu incendiile și voluntariatul. Nu am avut parte doar de teorie, ci și de o tombolă. Iar eu mă bucur că am fost una dintre câștigători”, a menționat eleva Daniela Adam. Un alt participant, Cătălin Tudoreanu, a subliniat că, pentru el, aceste instruiri au fost excepționale. ”Am aflat multe lucruri interesante despre voluntariat”, a spus el scurt și la temă.
Potrivit lui Vasile Zaharia, o instruire similară va avea loc și la Onișcani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *