S-au remarcat și au fost aplaudați tocmai la Strasbourg

A lucrat, pe vremuri, reporter la ziarul raional ”Călărașii”. A încercat apoi să inițieze propria afacere, să editeze propriul ziar. Dar vremurile au fost mult prea dure.
În 1999, a luat calea pribejiei și s-a stabilit cu traiul la Strasbourg, în Franța.
Este vorba de Gheorghe Bobeica, originar din raionul Călărași. A copilărit, susține dânsul, la Sadova, în regiunea în care și-a petrecut copilăria și actualul șef al statului, Igor Dodon.
Soția dânsului, Svetlana Pallady, plecase încolo pentru teza de doctorat. Fusese profesoară la o școală din Călărași tocmai pe vremea când salariile nu se plăteau cu lunile, iar uneori, în loc de leafă, oamenii primeau orez, galoși sau covoare…
De atunci, au trecut peste 18 ani.
Astăzi, cuplul Pallady-Bobeica este în Franța, lângă Strasbourg. Acolo muncesc ambii, acolo și-au găsit un rost în viață, acolo sunt și cei patru copii ai lor, deja maturi și care știu ce vor.
Svetlana Pallady-Bobeica, originară din Milești, raionul Nisporeni, e pasionată de patiserie și a reușit să readucă în circuit niște biscuiți care fac parte din bucătăria tradițională alsaciană – springerle.
Aceștia fuseseră foarte răspândiți în secolele XVI-XIX, fiind preparați nu doar în Franţa, dar şi în Austria, şi Germania. Erau în mare vogă, după care s-a uitat de ei.
Iată că familia Pallady-Bobeica i-a redescoperit, iar comenzile din partea clienților au început a apărea tot mai multe. Francezii le solicită pentru diverse sărbători.
Grație acestui fapt, numele lor a apărut, chiar în ediția de Crăciun, pe prima pagină a ziarului francez ”Dernières Nouvelles d’Alsace”. Reporterii de aici au apreciat biscuiţii copţi de familia Pallady-Bobeica drept adevărate opere de artă.
Mai mult ca atât, în aceeași perioadă, Gheorghe Bobeică a fost premiat cu o Diplomă de Excelență în cadrul Bienalei Diasporei 2017, la categoria ”Jurnaliști în diasporă”.
Dânsul nu a uitat de prima sa pasiune niciodată. A obținut acreditarea la Consiliul Europei, astfel că a avut marea șansă să adreseze întrebări unor personalități marcante din mediul politic european. În plus, administrează și un site – neodacii.com, supranimit de el ”portal de opinii și liberă exprimare a diasporei”.
Soția lui, Svetlana, conduce Asociaţia franco-română ”Neo-Dacii” din Strasbourg.
Chiar dacă au plecat de foarte mult timp din Republica Moldova, nu-și uită baștina. Organizează și participă la acțiuni de caritate, promovează imaginea Moldovei în Franța, dar și peste tot unde au ocazia.
Revin acasă ori de câte ori au posibilitatea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Merci mult. Am ramas placut surprins ca nu ma uitati d-na Lucia! Nu va suparati dar sunt cîteva inexactitati în articol: 1. Eu m-am nascut în s.Horodiste, Calarasi (la Sadova lui Dodon am rude, plecam des acolo, chiar în mahalaua lui Dodon); 2. Locuesc în Strasbourg din 2001, Sotia din 1999, iar copiii au venit în 2003. 3. Din multimea de biscuiti nu am vîndut nici unul, ca sa vinzi în Franta trebuie sa ai afacere aici, noi nu avem, facem biscuiti doar pentru prieteni. A vinde un produs alimentar în Franta cere o mare de documente . Jurnalistii francezi au scris la general , ca în Franta asa ceva (biscuiti springerle) se folosesc pentru nunti, la alte ceremonii… Daca am vinde biscuiti, cred ca am fi foarte bogati un springerle ornamentat frumos se vinde la Marche de Noel între 5-10 euro bucata. Dar, cum v-am spus, nu vindem, doar daruim la numerosii nostri prieteni. ïn luna februarie, cred ca biscuitii nostri alsacieni for fi expusi, poate chiar si la muzeul alsacian de la Strasbourg. Presedinta asociatie d-na Svetlana Pallady – Bobeica are o întrevedere cu doamna director de acolo. Principalul în viata noastra nu sunt banii,ci recunostinta prietenilor. Iar despre Diploma de excelenta, stiu, am vazut-o virtual…. Ea e în drum spre Strasbourg de mai mult de trei saptamîni, cred ca s-a pierdut undeva pe drum. La multi ani tuturor.Sa avem cu totii un an 2018 bun si roditor, poate chiar sa înfaptuim si Unirea, de ce nu?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *