Oglindă, oglinjoară, care-i oare bradul cel mai tare?
Trei orașe, trei centre de reședință ale raioanelor Călărași, Nispreni, Ungheni. Și toate trei cu câte un pom de Crăciun în centrul localității.
Este pentru prima oară când cei trei brazi diferă esențial.
O premieră
Nisporeniul a optat pentru un brad artificial, ceea ce i-a entuziasmat pe o bună parte din localnici. ”Noi am solicitat părerea oamenilor. I-am întrebat ce fel de brad cred ei că ar fi bine să instalăm: natural sau arftificial? Unii au optat pentru un brad natural, cum a fost și în anii precedenți. Alții – pentru unul artificial, menționând că așa au văzut în multe orașe ale lumii. În cele din urmă, am decis să achiziționăm un brad artificial”, a explicat Grigore Robu.
Dânsul a evitat să spună care a fost costul acestuia, dar a făcut, totuși o remarcă: ”În patru-cinci ani, cheltuielile se vor răscumpăra”.
Potrivit primarului, până acum, anual, se cheltuiau 17-20 mii de lei pentru a asigura un brad natural cu toate cele necesare în centrul orașului. Acum, zice el, vor fi mult mai multe economii.
Totodată, dânsul a subliniat: ”Un brad artificial este un brad care salvează, cel puțin 4-5 brazi naturali. Nu trebuie să fim egoiști și să tăiem un copac, care crește zeci de ani, pentru o sărbătoare de o lună”.
Bradul din Nisporeni are o înălțime de zece metri și a fost cumpărat din Chișinău, de la o companie specializată.
Pe vechi
La Ungheni, bradul din acest an are o înălțime de 15 metri și a fost achiziționat de la un gospodar din satul Pîrlița, la prețul de 6000 de lei.
”Am negociat și am ajuns la acest preț. Avem, la primărie, o bază de date, cu adrese ale unor brazi bine dezvoltați, înalți, pe care proprietarii sunt dispuși să-i vândă. Astfel, anual, negociem cu acești oameni și alegem bradul pentru care proprietarul oferă cel mai acceptabil preț”, a explicat primarul Alexandru Ambros.
Bradul a fost instalat la începutul lunii decembrie, iar pe data de 19 decembrie, de Sfântul Nicolae a fost și inaugurat oficial.
Reamintim că foarte multă lume a remarcat faptul că bradul de la Ungheni este mai frumos decît cel din centrul capitalei, pentru care s-au cheltuit de două ori mai mulți bani.
Mai eficient
Autoritățile din Călărași au găsit o soluție eficientă de a cheltui cât mai puțini bani în perioada sărbătorilor de iară. Dacă, anterior, cumpărau în fiecare an câte un brad, cu patru ani în urmă au plantat, chiar în central orașului, pe piața din fața primăriei, un brad de șase metri.
”Timp de doi ani nu a dat nici un lăstar, nu știam dacă se va prinde sau nu. Abia anul trecut a început să dea noi lăstari”, povestește primarul Nicolae Melnic.
Apropo, au mai fost două încercări de a planta un asemenea brad în piață, dar au eșuat. La a treia, au reușit.
”Trăim în zona de codri, ar fi păcat să nu avem un brad al nostru”, a explicat Nicolae Melnic.
Iată că acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, bradul este împodobit. ”Nu ca la toți”, vorba primarului. Pe brad sunt agățate peste 300 de globulețe de diferite mărimi și culori, iar după ce se încheie sărbătorile, acestea sunt scoase, iar bradul continuă să bucure privirile călărășenilor în continuare.
La Călărași, startul sărbătorilor de iarnă a fost dat pe 15 decembrie.
Lasă un răspuns