La Nisporeni va fi înveșnicit numele generalului Dragu

Pe Casa Națională din Nisporeni, una dintre cele mai vechi clădiri din localitate, construită în perioada interbelică, va apărea o placă comemorativă cu numele celui care a contribuit substanțial la construirea ei – generalul Constantin Dragu.  

A.O. ”Faptă, nu Vorbă” a făcut un demers către primăria oraşului Nisporeni cu solicitarea de a permite instalarea unei astfel de plăci pe peretele acestui edificiu. ”Sperăm că autoritățile publice locale vor susține pozitiv solicitarea patriotică a Asociației!”, se arată în demers. Membrii organizației au specificat că-și asumă toate cheltuielile legate de elaborarea, realizarea și instalarea plăcii comemorative.
Reacția primarului Grigorii Robu nu a întârziat să apară. Dânsul a postat imediat pe pagina sa de facebook următoruol mesaj: ”Astăzi, am primit un demers de la echipa „Faptă nu Vorbă” în privința instalării unei plăci comemorative în cinstea generalului Constantin Dragu, datorită căruia astăzi avem în Nisporeni Casa Națională. Desigur că voi da curs acestei inițiative a tinerilor și vom alege locul pentru instalarea plăcii commemorative”.
Casa Națională din Nisporeni are o istorie frumoasă. A fost prima Casă Națională din afara Vechiului Regat, fiind ridicată pentru a fi model pentru toate comunele României Mari.
Inaugurarea ei, prin 1930, a avut loc în prezența unor personalități marcante ale timpului, printer care: Mitropolitul Gurie Grosu, ministrul de stat – Pan Halippa, prefectul județului Lăpușna – Ștefan Holban. Demnitarii s-au întrunit pentru a participa la ceremonia de inaugurare a Casei Naționale din Nisporeni, care a primit numele „A.S.R. Principele Nicolae”.
Pe parcursul a mai multor ani, viața culturală din Nisporeni a fost în totalitate legată de Casa Națională. ”Aici se organizau baluri, reuniuni cu scop caritabil, seri de lectură, de muzică și poezie. Se jucau chiar și piese de teatru, actorii fund, după caz, elevi sau locuitori ai comunei”, își amintește Oleg Leoveanu (Livovschi), fiul primarului de atunci al Nisporeniului, Grigore Livovschi, în cartea lui Andrei Stăncescu „A fost odată în Basarabia”, editată la București în 2014.
Cine a fost generalul Constantin Dragu?
”Ofițer de înaltă distincție intelectuală și cu mari virtuți ostășești, dl. general Dragu, astăzi făcând parte din cadrele de rezervă ale armatei, are legături indisolubile cu pământul și populația provinciei dintre Prut și Nistru.
Generalul Constantin Dragu s-a născut la 8 noiembrie 1873 în localitatea Stroeşti, Vâlcea. Își face studiile la Şcoala fiilor de militari din Craiova, Şcoala de ofiţeri de infanterie şi Şcoala superioară de război din Bucureşti. Ulterior, urmează cariera militară. Din 1896, este sublocotenent, iar ulterior ajunge la gradul de general de divizie, fiind comandant al unor unități mari ca Divizia 3 cadre a Corpului de armată (1924-1925), Divizia 18 Infanterie (1925-1926), Divizia 13 Infanterie (1926-1927) şi Corpul 3 armată dislocat în Basarabia (1929-1931).
Se remarcă în primul război mondial în luptele de la Nămoloasa şi Mărăşeşti (1917). Eliberează prin luptă localităţile Cahul, Bolgrad, Ismail şi Chilia, dezarmând 4 divizii ruseşti. Participă la luptele de la Tisa în anul 1919 alături de armatele cehoslovace.
Preocupat de aspectele moralului şi educației în armată, a scris o serie de lucrări: Educaţia morală în armată (1910, 1921); Armata democraţiei (1925); Fapte de împlinit (Sibiu, 1926); Album ostăşesc; Mareşalul Alexandru Averescu (1939).
A fost membru în Comitetul de conducere al organizaţiei patriotice Cultul Patriei”.
(După Enciclopedia „Figuri contemporane din Basarabia”, editată la Chișinău în 1939)
Pentru cei ce nu au remarcat: Pe 8 noiembrie 2018, se împlinesc 145 de ani de la nașterea generalului, un motiv în plus ca numele lui să fie înveșnicit la Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *