Cu cap. Așa vor să cheltuiască banii în familie. În ajutor le vin bibliotecile
Inițiativa a pornit de la Aliona Manciu, șefă de serviciu la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.
După ce a realizat un sondaj, dânsa a descoperit că în majoritatea familiilor nu se duce o evidență regulată a cheltuielilor, nu se planifică un buget, nu se discută despre bani ori buget, mai ales față de copii.
Ce-i de făcut?
Soluția a fost găsită. A fost elaborat proiectul ”Banii inteligenți ai familiei”, care oferă oportunitatea de a învăța cum să gestionezi corect banii, cum să îți mărești bugetul implicând toată familia. Au fost selectate și bibliotecile care-l implementează – opt la număr, din raioanele Ungheni, Călărași, Nisporeni.
UNGHENI. ”În luna octombrie a anului trecut, am avut parte de o veste îmbucurătoare. Biblioteca din Valea Mare a fost selectată pentru participarea în proiectul ,,Banii intelegenți ai familiei”, ne-a spus Larisa Antoci, șefa bibliotecii de aici.
Serviciul respective a fost lansat deja, iar 12 persoane, de la 16 până la 60 de ani, au fost selectate să fie parte a proiectului. Au avut loc și primele întâlniri, unde participanții au învățat cum să bugeteze banii.
Potrivit Larisei Antoci, urmează și alte teme interesante: ”Procurăm și vindem online”, ”Plăți fixe și variabile” sau ”Administrarea unei afaceri”.
”Participanții au rămas foarte mulțumiți de informația pe care au primit-o, mai ales că în discuții au fost aduse exemplele proprii. Mesajele lăsate demonstrează că acest serviciu este binevenit în comunitate”, a subliniat șefa bibliotecii din Valea Mare, după care a accentuat: ”Sunt foarte mulțumită că astăzi biblioteca este mai aproape de viața oamenilor, mai aproape de problemele lor, oferindu-le informația de care au nevoie”.
CĂLĂRAȘI. ”Banii inteligenți ai familiei” au ajuns și la Călărași. Aici beneficiază de acest proiect două biblioteci: din Păulești și Nișcani. Serviciul a fost lansat în ambele, iar oamenii se implică tot mai activ în discuții și jocuri distractive.
”Participanților le este foarte interesantă fiecare ședință, pentru că află lucruri cu totul noi și neștiute de ei în domeniul financiar”, a menționat Maria Ciorchin, șefa bibliotecii din Păulești.
Localnicii vin în fiecare zi de joi la bibliotecă să afle cum să adopte o decizie financiară înțeleaptă sau, mai simplu spus, cum să cheltuie banii cu cap, vorba Mariei Ciorchin.
Pentru ca ședințele să fie mai atractive, bibliotecile au primit în dar câte o tablă flipcheart, precum și alte obiecte de importanță majoră pentru bibliotecare.
NISPORENI. Anterior, în ediția trecută a ”Expresului”, am vorbit despre același proiect, implementat cu mult interes la biblioteca din Milești.
Lasă un răspuns