Un concert aniversar, un concert de zile mari

Ansamblul de dansuri model ”Codrenii” din Călărași a împlinit 65 de ani. Cu această ocazie, au prezentat, la început de iarnă, pe 2 decembrie, un concert aniversar.
Sute de călărășeni au venit la Casa raională de cultură ”Ion Ungureanu”, pentru a-i susține, a-i admira și a-i aplauda.
Iar ei, printr-o mare diversitate de dansuri, au demonstrat că toți acești ani nu au trecut în zădar. Scena a gemut sub pașii apăsați ai celor peste o sută de dansatori: de la copii până la persoane în etate, vârsta dansatorilor fiind cuprinsă între 10 și 70 de ani. Și ce mai dansuri au fost prezentate!
”Hora codrenilor”, ”Jocul moldovenesc”, ”Bătrâneasca”, ”Tropăita”…
”Ne bucurăm că avem un public al nostru, care ne apreciază și ne iubește”, a declarat Gheorghe Furculiță, unul dintre conducătorii ansamblului.
”Acest ansamblu de dansuri este unul dintre cele mai bune colective din raion, este o carte de vizită a raionului Călărași”, a menționat și Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași. Nu întâmplător a spus acest lucru. Or, ”Codrenii, oriunde pleacă, la orice festival național sau internațional, revin acasă cu trofee, cu diplome și mențiuni.
”Noi, de fapt, muncim, în primul rând, pentru bucuria noastră interioară, muncim ca să le arătăm altor popoare cultura și tradițiile noastre. Avem ocazia s-o facem, în numeroasele noastre deplasări în străinătate”, a făcut o remarcă Gheorghe Furculiță. Iar ”codrenii” au dansat pe scene din Cehia, din Bulgaria, din Germania, din Franța…
”Spectacol de zile mari la Călărași. „Codrenii” și-au arătat măiestria și ne-au făcut mândri, ca de fiecare data”, a postat imediat după concertul aniversar, pe pagina sa de facebook, Doina Chicu-Harea.
Nu se știe exact cine a fost fondatorul acestui ansamblu. Cert este că temelia a fost pusă în anul 1952. ”Sunem mândri că facem parte dintr-un colectiv model, dintr-un ansamblu cu o istorie lungă și bogată”, a spus Gheorghe Furculiță.
Fiind întrebat dacă este greu să fii dansator, a răspuns fără pic de ezitare: ”Toți oamenii sunt creați la fel, cu aceleași calități. Doar că la unii sunt ascunse, la alții – nu. Dacă lucrezi mult, ai dorință și răbdare, atunci aceste calități sunt scoase la iveală. Deci, fiecare om are capacitatea de a dansa frumos”.
De menționat că în Călărași sunt 32 de colective model, dintre care doar trei sunt colective de dansuri.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *