Reforma justiției și durerile de cap ale nisporenenilor
Chiar dacă au rămas zile numărate până când magistrații din Nisporeni vor trebui să vină la muncă la Ungheni, oraș situat la 40 de kilometri distanță, urmare a reformei din justiție, nisporenenii nu vor să accepte situația.
Nu vor să accepte formula actuală.
Reamintim că Judecătoria din Nisporeni a fost comasată cu cea din Ungheni, iar din 1 ianuarie, așa cum promit oficialitățile, judecătorii din cele două raioane ar trebui să treacă în Palatul Justiției din Ungheni, construit pe bani europeni și unicul de acest fel din Republica Moldova.
”Oamenii sunt foarte nemulțumiți. Este de neînchipuit situaţia. Eu cred că trebuie de reexaminat. Dacă vorbim că noi avem interesul să servim cetăţenii, haideţi să facem lucrul acesta anume aşa”, i s-a adresat ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, prezent la Nisporeni pe 30 noiembrie, consilierul raional Mihai Ciorici.
Dânsul a amintit și de o decizie anterioară, privind crearea Curților de apel, care a fost, la fel, în detrimental nisporenenilor, care au dreptul să apeleze doar la Curtea de Apel din Bălți. Dar, potrivit consilierului, pentru un locuitor al raionului Nisporeni e mult mai simplu să se deplaseze la Chișinău decât la Bălți. ”Cu câteva zile în urmă, a venit un om la mine şi îmi spune: ”Eu mâine trebuie să ajung la Curtea de Apel la Bălţi, cum să mă duc, cum să ajung acolo la ora 10:00?”, a venit Mihai Ciorici cu un exemplu în favoarea declarației sale.
Preşedintele raionului, Ghenadie Verdeș, a solicitat ministrului să fie examinat mai profund subiectul ce ține de fuzionarea Judecătoriei Nisporeni cu cea din Ungheni, să fie evaluate riscurile şi oportunitățile ȋn urma implementării reformei.
Anterior, dânsul a făcut aceeași declarație la o întâlnire cu Victor Micu, președintele Curții Supreme de Justiție, la Ungheni.
”Nu ar fi mai logic ca la Nisporeni să fie o filială cu doi judecători cu asistenţi şi grefieri?”, a întrebat și primarul de Nisporeni, Grigore Robu.
Se pare că nemulțumirile nisporenenilor nu l-au prea impresionat pe ministrul Vladimir Cebotari. ”Scopul reformei e să ridicăm calitatea justiției prin îmbunătățirea cunoştinţelor judecătorilor. Iar această îmbunătățire e posibilă numai atunci când îi poţi specializa pe judecători, dar îi poţi specializa numai în cazul în care într-o instanță de judecată lucrează 12 judecători, astfel ca să fie posibilă distribuirea dosarelor într-un mod aleatoriu”, a explicat dânsul, după care a accentuat: ”Accesul la justiţie nu se face doar când stăm zile întregi la uşa Judecătoriei”.
De notat că ministrul Justiţiei a efectuat vizita de lucru în raionul Nisporeni la solicitarea președintelui raionului, Ghenadie Verdeș.
Lasă un răspuns