Dumnezeu e mare sau cum locatarii unui bloc așteaptă un nou acoperiș

De mai bine de cinci luni, zeci de locatari ai unui bloc locativ de pe strada Burebista din Ungheni trăiesc cu frica în sân. Vântul puternic din 23 iunie curent, a smuls acoperișul, astfel că, de atunci încoace, orice ploaie face pe aici ravagii.
”Trăim cu teama că tavanul se poate prăbuși în orice clipă. La fiecare ploaie este imposibil și periculos să trăiești în acest bloc”, afirmă una dintre locatare, Mihaela Poroseci.
Potrivit dânsei, birocrația și legile nesăbuite din R. Moldova i-au adus în culmea disperării.
Este adevărat, urmare a furtunii din iunie, Consiliul municipal Ungheni a decis alocarea sumei de 50 mii de lei pentru reconstrucția acoperișului. Consiliul raional a decis să ofere 270 de foi de ardezie.
Pînă aici, toate bune și frumoase.
Dar… ”În mod normal, s-a solicitat ca lucrările să fie efectuate conform unui proiect tehnic. De aici a și pornit toată povestea, fără să-i pese cuiva de soarta locatarilor. Deoarece acoperișul urmează să fie construit din ardezie, care este cancerogenă, totul a fost stopat. Dar ardezia a fost oferită din rezervele Guvernului Republicii Moldova, drept ajutor! Administrația locală este neputincioasă, atâta timp cât avem o Hotarire de Guvern”, povestește  Mihaela Poroseci.
L-am contactat telefonic pe președintele Asociației de locatari, din care face parte și blocul de pe Burebista 43, Nicolae Rusu.
”Oamenii vor să aibă acoperiș”, a spus dânsul scurt și clar, după care a menționat că ”s-a întins tare mult cu proiectul tehnic”, fără să explice de ce.
În sfârșit, pe 4 decembrie, proiectul respectiv a ajuns la Nicolae Rusu.
”Azi (5 decembrie – nota red.) am inspectat blocul. De mâine începem lucrările la acoperiș”, a mai spus dânsul.
Fiind întrebat, dacă vor reuși până la Anul Nou să le facă un cadou frumos locatarilor, Nicolae Rusu a răspuns oarecum evaziv: ”Dumnezeu e mare… Este mult de lucru. Depinde și de timpul de afară, și de bani”.
Potrivit dânsului, o parte din materialele de construcție deja sunt, urmează să fie achiziționate și altele. Există și forță de muncă, doar că oamenii trebuie plătiți.
Primarul Alexandru Ambros, la rândul său, a declarat că e la curent cu problema locatarilor de pe Burebista 43 și că primăria a făcut tot ce a fost posibil ca lucrurile să se miște din loc. ”Toate apartamentele sunt privatizate, astfel că locatarii sunt stăpâni acolo”, a făcut dânsul o remarcă, după care a precizat: ”Ei au primit 273 de foi de ardezie, 2 metri cubi de lemn. Consiliul municipal a decis alocarea a 50 mii de lei. Din acești bani, 12 mii au fost plătite pentru proiectul tehnic, iar celelalte 38 de mii le vom oferi pentru construcția propriu-zisă. În rest, trebuie și ei să se organizeze, să se implice, căci, așa cum am spus deja, sunt proprietarii  blocului respectiv”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *