Și din nou premii. Pentru cele mai bune practici

Decizia a fost luată. Se știe deja care sunt localitățile cu cele mai buni practici, demne de atenția experților, dar și a cetățenilor.
Pe 16 noiembrie, a avut loc ședința Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici de la  Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, unde și s-a discutat la subiect. De notat că decizia a fost luată după ce experții au vizitat toate localitățile care au aplicat la concurs.
Potrivit unui comunicat de presă al IDIS ”Viitorul”, pentru ediţia din acest an a Programului Bunelor Practici au fost depuse 104 dosare privind cele mai inovative și bune practici, implementate de 65 de autorități publice locale din Republica Moldova.
Secțiunile la care au au putut aplica autoritățile locale au fost diverse: transparența guvernării locale – premiză pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; dezvoltare locală prin implicare comunitară; moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor.
Printre cei care au atras atenția sunt primăriile din Bravicea, Sipoteni și orașul Călărași. Fiecare dintre cele trei localități din raionul Călărași a avut ce arăta. Astfel, la Sipoteni se mândresc cu o practică inovativă – Serviciul de salvatori și pompieri voluntari.
În orașul Călărași a atras atenția proiectul ”Îmbunătățirea infrastructurii în oraș prin instalarea indicatoarelor stradale”, iar la Bravicea – ”Ziarul comunitar ”Curierul de Bravicea” și ”Parteneriate pentru amenajare și salubrizare”.
Și raionul Ungheni a fost destul de activ. Primăriile municipiului Ungheni și comunei Zagarancea au înregistrat trei dintre cele mai bune practice.
Autoritățile publice din Ungheni se mândresc cu proiectul: ”Cheltuim eficient bugetul local”, iar cei din comuna Zagarancea – cu două proiecte: ”Parcul ”Lumea copiilor” din satul Elizavetovca” și ”Dezvoltarea tenisului de camp pe zgură în Zagarancea”.
Aceste practici, precum și altele din alte raionae, vor fi premiate în cadrul ceremoniei naţionale de premiere, care va avea loc la 19 decembrie.
„Fiecare comunitate îşi are propriile bune practici și este esențial de a învăța din experiența altora și de a partaja informații, în scopul de a veni cu soluții creative și inovative”, a declarat Ana-Maria Veverița, coordonatoarea Programului Bunelor Practici Moldova.
În anul curent, a rămas în afara podiumului raionul Nisporeni, chiar dacă a fost depus un dosar. A aplicat primăria Ciorești cu proiectul ”Implicare pentru o comunitate sănătoasă”. Acesta, însă, se pare, nu a impresionat grupul de experți, astfel că nu a trecut în etapa finală.
Nici proiectul primăriei Chirileni, raionul Ungheni – ”Construcția sistemului de canalizare și a stației de epurare”, nu a trecut în etapa finală.
Pe 19 decembrie, vom afla și care primărie pe ce loc s-a clasat.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de IDIS „Viitorul”.
Scopul acestei program este de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *