Un muzeu al pâinii ar putea apărea la Petrești


”Creștem pâine, avem locuri frumoase, de ce să nu facem un festival al pâinii, un muzeu care să ne reprezinte satul?”, a declarat Nina Movileanu, conducătoarea unei gospodării agricole din Petrești, care și-a propus să deschidă un astfel de muzeu în sat.
Dânsa a ochit deja și locul potrivit: chiar la intrarea în sat dinspre traseul Ungheni-Sculeni, pe un teren unde se află o nucărie.
Despre planurile ei Nina Movileanu a vorbit în cadrul mesei rotunde ”Oportunităţi de dezvoltare a activităţilor turistice în raionul Ungheni”, organizată cu prilejul Zilei internaționale a turismului, pe 27 septembrie curent.
Prezentă la eveniment, Svetlana Lazăr, președinta Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova, s-a declarat impresionată de idee.
”Ne dorim foarte mult ca această idee să fie realizată, iar la Petrești să fie deschis un muzeu al pâini, mai ales că am descoperit-o pe Nina Movileanu în cadrul unui curs de dezvoltare a turismului rural. Este un fermier cu sute de hectare cu grâne, care-și dorește un muzeu al pâinii. Avem ce arăta, căci la compartimentul pâine de ritual suntem unicii în lume. E o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm”, a mai spus dânsa, subliniind că e o idee reală, ce poate fi implementată.
”Mi-am dorit dintotdeauna să scoatem în evidență satul și oamenii lui. Avem multe persoane talentate: brutari, meșteșugari, gospodari extraordinari, care au ce arăta și care ne-ar putea duce faima”, a accentuat și Nina Movileanu. Dânsa a mai spus că, pe lângă muzeul pâinii, ar putea fi organizat și un festival al pâinii, în organizarea căruia ar fi implicate mai multe localități.
Deja a fost depusă o cerere la primărie, pentru a i se acorda dreptul de a deschide un muzeu al satului pe terenul, unde se află nucăria.
”Susțin acest proiect și sunt deschis de a dezvolta o astfel de inițiativă frumoasă”, a declarat, la rândul său, primarul de Petrești, Serghei Gorea. Unde mai pui că, potrivit dânsului, orice teren public fără supraveghere este transformat în gunoiște neautorizată. ”Doamne ajuta la astfel de idei”, a accentuat oficialul.
Decizia finală, însă, urmează să fie luată de Consiliul local Petrești.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • Mai bun loc n-ati gasit?
    1) Pentru ce sa distrugeti atâtea copaci cand sunt o multime de locuri unde este liber si se poate de construit?
    2) Chiar langa antena de retea telefonică ? Serios? Chiar nu e convenabil
    Sunt din satul Petresti si stiu de ce zic. Ce fel de turiști sa vina acolo? Sa miroase putoarea de la fabrica de porci? Ganditi-va bine înainte de a „ochi” locul

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *