Serios, deja deranjează anumite lucruri

Cineva spunea că Facebook-ul a devenit un fel de mahala plină cu bârfe, comentarii malițioase și știri de doi bani, puse de-a valma pe unde trebuie și pe unde nu trebuie.
Dacă, acum câțiva ani, această rețea socială era considerată pentru oameni cu adevărat inteligenți, unde găseai numeroase postări despre cultură și literatură, acum situația e alta.
Știu oameni care, pur și simplu, au renunțat la acest model de comunicare, preferând să citească o carte sau să se plimbe cu prietenii, să mai iasă să admire soarele, să admire frumusețea din jurul nostru, pe care noi, din păcate, ne-am dezvățat să o vedem.
Aș renunța și eu cu drag la acest facebook, doar că, vorba ceea, meseria obligă. Uneori, ”pescuiești” de pe aici și unele subiecte ce merită a fi abordate ulterior în ziar sau pe site.
Dar…
Oameni buni, vă rog frumos, nu mă mai bombardați cu tot felul de pagini, gen: ”Vând Ungheni”, ”Cumpăr Ungheni”, ”Vin…”, ”Mă duc…” și tot așa. Nu mă interesează.
Cineva tare și-a dorit să fim cât mai mulți pe astfel de pagini. Poate o fi fost intenția bună. Mai știi ce-mi trăsnește mâine prin cap: poate cumpăr vreun automobil sau vând  vreo casă, club ori piscină.
Când colo, îmi răsare, la pagina ”Vânzări”, o știre gen: ”S-a răsturnat un camion”, sau ”Ionică e cel mai tare în parcare”… Alo!? Vă dați seama ce faceți?
Cum să înțeleg? Promovați ce? Vindeți cumva camionul răsturnat? Sau poate pe Ionică vreți să-l vindeți?
Eu cred că trebuie să avem în toate o limită și un bun simț. Serios, deja deranjează anumite lucruri.
Eu, dacă vreau să citesc o știre, o voi citi: pe site, pe blog, voi intra pe pagina de facebook a celui ce a scris-o. Unii, vrând să facă o favoare, ajutându-ne, din punctul lor de vedere, să fim informați, fac mai rău. N-o să citească nimeni ceea ce-i băgați pe gât, oricât de interesant ar fi titlul sau conținutul.
Bănuiesc că altceva se urmărește. Trebuie neapărat de mărit numărul de vizualizări, de vizitatori unici. Foarte bine. Dar nu așa.
Există o metodă mult mai simplă. Scrii interesant, scrii bine și oamenii îți vor căuta scrierile. Poate nu imediat, căci nici Moscova nu s-a construit într-o zi, vorba ceea.
Cu nițică răbdare, însă, poți reuși.
În caz contrar, în loc să fie bine, va ieși prost de tot. Or, se știe că până și mierea, în cantități exagerate, face rău. De la un timp, nici să te uiți la ea nu mai poți.
În loc de concluzie. Eu vreau să citesc pe pagina de facebook ”Nisporeni” despre Nisporeni, și nu despre Călărași. Eu vreau să citesc pe pagina Bibliotecii din Drujba despre activitățile acestei minunate biblioteci, și nu despre gândacii de Colorado de la Valea Mare. Eu vreau să citesc pe pagina de facebook ”Expresul” știrile de pe acest site, despre activitățile și preocupările echipei redacționale, și nu știri luate de pe la Cahul sau Briceni.
Dacă mă interesează, cumva, ce se întâmplă la Cahul, cu siguranță voi accesa o pagină dedicată Cahulului.
În caz contrar, construim un nou Turn Babel, unde nimeni nu se mai înțelege, nu se mai aude și unde e un haos total.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *