Oameni de lângă noi. ”Tema pentru acasă” la… Frăsinești
”Aș vrea mult să trăiesc la Frăsinești, să merg aici la bibliotecă, să admir lumea cărților și să stau la sfat cu bibliotecara Iulia Iachimovschi”, afirmă sus și tare o colegă de-a domniei sale, Liusea Ursachi de la Cetireni.
Vorbele-i sunt bazate pe o experiență recentă.
”De la începutul anului, noi, bibliotecarele din zona Costuleni, am planificat mai multe activități în comun, una dintre ele fiind discuția romanului lui Nicolae Dabija ,,Tema pentru acasă”. S-a decis s-o organizăm la Frăsinești”, povestește Liusea Ursachi.
La început de octombrie, 11 bibliotecare din acea zonă au luat calea spre Frăsinești. Nu le-a fost deloc greu să găsească biblioteca, deoarece a fost instalat un indicator care le vine în ajutor celor ce vor să ajungă aici.
”De la poartă am înțeles că avem de a face cu o bibliotecă model și o bibliotecară pe potrivă”, a făcut o remarcă Liusea Ursachi, după care a explicat și de ce: peste tot se vedea mână de gospodar; gardul, poarta, panoul informativ, parcarea pentru biciclete, foișorul, florile, treptele – peste tot era o curățenie ideală, iar atmosfera – primitoare.
Și în interiorul bibliotecii oaspeții au dat de o curățenie impecabilă. ”Aici o mână iscusită a îmbinat cu har modernul cu tradiționalul, frumosul cu utilul, spiritul cu inteligența”, a mai spus bibliotecara de la Cetireni.
În asemenea condiții, și discuțiile despre roman au fost prietenoase, incitante, firești. Unde mai pui că ”Tema pentru acasă” este ”o miniatură a Adevăratului”. Romanul, spun bibliotecarele, este un adevărat bestseller cu peste 50.000 de exemplare vândute și peste 500.000 de împrumuturi în biblioteci, fiind tradus deja în șapte limbi.
Referindu-sela colega sa, Liusea Ursachi a spus: ”Iulia Iachimovschi este, fără îndoială, un bibliotecar minunat, un om adevărat,o ființă gingașă și foarte, foarte modestă”, după care a accentuat că localnicii ar trebui să conștientizeze cât de norocoși sunt că o au.
Lasă un răspuns