Istoria unei fotografii. La târg, la Cornești

Fotografia pe care o vedeți a fost făcută exact cu zece ani în urmă. Este orașul Cornești, pe care l-am fotografiat din elicopter și asta, grație regretatului Boris Chitoroagă. El m-a invitat atunci și mi-a asigurat deplasarea la Cornești,  pentru a realiza un reportaj despre stropitul pădurii.

Nu știu cu ce l-am impresionat pe pilot, dar, la un moment dat, mi-a propus să facem câteva cercuri deasupra Corneștiului. Iată așa am reușit să-mi văd baștina de sus.
A fost impresionant, chiar dacă și frica a fost mare, căci acel elicopter scârțâia din toate părțile, iar ușa era întredeschisă și aveai senzația că acuși-acuși se va deschide.
Am apăsat pe butonul aparatului de fotografiat de zeci de ori, dar, după ce am aterizat, am văzut că am doar câteva poze reușite. Restul erau ca în ceață. Probabil, prea tare mi-au tremurat mâinile.
Acum, ”Expresul” împlinește 10 ani, iar orașul Cornești – 150 de ani.
A apărut într-un moment important, la 1867. Practic, în ajunul construcției căii ferate Chișinău-Ungheni.
Datorită căii ferate, a crescut și s-a dezvoltat. ”La târg”, așa l-au numit, decenii la rând, oamenii din satele din jur, dar și localnicii. Aveau și pentru ce. Aici funcționa o piață cum mai rar întâlnești la ora actuală și venea lume peste lume.
Acum câțiva ani, realizasem un interviu cu o bătrână de prin părțile Cetireniului, care împlinise 100 de ani. Am întrebat-o atunci dacă a călătorit în viața sa.
”Da, am călătorit”, a răspuns mândră. ”Și pe unde ai fost mata?”, am continuat cu întrebările. ”Păi, la târg. La Cornești”.
Și eu, care credeam că va spune ”La Iași…”.
Frumos trecut a avut orașul Cornești. Era un centru cultural, educațional, economic. Numai cât făcea apa de Cornești, celebră în toată fosta URSS. Sau școala medie, care a dat sute de personalități în diverse domenii.
Ce să zici în zi aniversară? ”La mulți ani, orașul Cornești!”. Și, vorba lui Eminescu, ”La trecutu-ți mare, mate viitor”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *