Un proiect al secolului sau minciuni, promisiuni, bătaie de joc
27 martie 2009, ”Expresul” menționa: ”Se pare că satul Zagarancea nu a mai văzut niciodată atît de multe mașini la un loc și atîtea oficialități odată.
Cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, la 23 martie, aproape de ora 11.00, în preajma poligonului din localitatea respectivă, au apărut, dintr-odată, zeci de maşini. Printre cei ce au coborît din ele se afla şeful de atunci al statului, Vladimir Voronin, însoțit de Igor Dodon, care era ministru al Economiei şi Comerţului, dar și de Mitropolitul Moldovei şi al Chişinăului, ÎPS Vladimir.
În acea zi, fusese pusă, cu surle și trâmbițe, piatra de temelie a unei centrale electrice, despre care Igor Dodon spunea cu satisfacție: ”Dăm startul unei investiţii de 600 milioane de euro. Este un eveniment istoric pentru Republica Moldova. Datorită acestui proiect, va fi construită o linie de tensiune înaltă Ungheni-Iaşi şi alta, Ungheni-Străşeni”.
Nici Vladimir Voronin nu s-a lăsat. „Toată ţara a aşteptat de mult timp un asemenea proiect”, a spus dânsul, după care s-a lăudat: ”Noi, o Moldovă mică, cu sistemul nostru economico-financiar, nu numai că ţinem sub control baza financiară, ci şi sîntem credibili în faţa partenerilor noştri”.
Vladimir Voronin a mai zis atunci că unghenenii au avut noroc, pentru că el, preşedintele Republicii Moldova, a lucrat cîndva aici, şi, „cum spun moldovenii, fiecare trage la turta lui”.
Construcția urma să înceapă în luna mai-iunie 2009. Trebuia să apară pe acel teren o centrală electrică cu capacitatea de 350 MW, proiectul fiind realizat de companie cehă.
Câte promisiuni s-au făcut atunci! Că vor fi investite 600 milioane de euro, că vor fi create 1000 de locuri noi de muncă, că va fi creată o infrastructură de invidiat, cu drumuri noi, cu toate cele necesare.
Mai puțin entuziasmat s-a arătat atunci preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea. Dânsul, de fapt, reprezentând opoziția, nici măcar nu a fost invitat la eveniment, deși fusese ales președinte de raion în mod democratic.
Referindu-se la proiectul în cauză, supranumit de unii politicieni ”proiectul secolului”, Ion Harea a spus că e rezervat în aprecieri. ”Vreau să văd mai întâi ceva palpabil şi după aceea voi vorbi”, a declarat dânsul atunci pentru ”Expresul”, accentuând totodată: „Nu cred că cineva poate să-şi imagineze cum va arăta zona respectivă peste câţiva ani şi care vor fi toate beneficiile de pe urma construirii centralei”.
După opt ani și jumătate
De ce să-ți imaginezi? Noi am mers la fața locului, ca să vedem cum arată zona respectivă după opt ani și jumătate.
Nici urmă de pavaj. ”A fost furat”, avea să explice primarul de Zagarancea, Mihai Burlacu. Drumul – deteriorat. Piatra de temelie, însă, e pe loc. Plină de praf, în buruieni… Inscripția, însă, e la fel de vizibilă. Fiind sfințită de zeci de preoți, în frunte cu mitropolitul, se pare că rezistă. Încă mai rezistă.
”Trebuie să aflu dacă e la balanța vreunei întreprinderi sau instituții. Or, s-au cheltuit bani pentru ea. Dacă nu e, cred că ar fi bine s-o transferăm la Centrul cultural-sportiv din sat și să-i punem următoarea inscripție: ”Minciuni, promisiuni, bătaie de joc”. Acum, au parte de ea numai vrăbiile și ciorile”, a spus primarul. Dânsul a recunoscut că nu știe nimic despre motivul pentru care nu s-a construit nimic acolo.
Să fi fost doar promisiuni și spectacol înainte de alegeri? Să se fi răzgândit investitorul?
”Ceea ce vă pot spune cu exactitate e că atunci am câștigat 50 de grame de coniac și o tartină, pe care am mâncat-o în compania președintelui Vladimir Voronin și ministrului Igor Dodon, care e președinte acum”, a declarat, mai în glumă, mai în serios, primarul Mihai Burlacu.
Lasă un răspuns