Se-nvârte roata olarului. Lume peste lume la cel mai longeviv târg


Frații Liviu şi Adrian Ionuţă din Vărzărești au doar 10 şi, respectiv, 15 ani. Dar știu deja cum să mânuiască o roată a olarului, cum să îmblânzească lutul. Ei spun că au învățat această îndeletnicire de la tatăl lor. Iar tatăl lor a învățat-o de la bunicul lui, Pavel Mereuţă din Iurceni.
Pe timpuri, activau la Iurceni vreo 50 de meşteri olari”, afirmă jurnalista Zina Izbaș. Acum a rămas doar unul – Gheorghe Panţâru. Lăstarele olarilor iurceneni, însă, perpetuează această artă.
O perpetuează și tradiționaul Bâlci al olarilor, care a ajuns la ediția a 29-a.  Zeci de olari de pretutindeni s-au adunat duminică, 10 septembrie, la Iurceni, la Bâlciul olarilor. A venit și lume peste lume, ca de obicei.
Dar vedetele târgului au rămas, totuși, oalele de lut, una mai frumoasă decât alta. Doritorii au putut să-și achiziționeze după placul și buzunarul lor. Participanții la bâlci ne-au spus că prețurile au fost accesibile.
”Din câte cunosc, Bâlciul nostru  este cel mai longeviv târg al olarilor din Republica Moldova.  29 de ani chiar este o vârstă frumoasă”, a subliniat primarul de Iurceni, Ion Bocan.
În acest an, la Bâlci, potrivit dînsului, au participat doar olarii care confecționează obiectele din lut cu mâinile proprii. ”Noi protejăm într-un fel olarii. Le-am creat confortul necesar pentru a-și promova și a-și vinde produsul, or, menirea Bâlciului este de a promova, conserva și păstra arta olăritului”, a mai spus Ion Bocan.
”La anu, va fi o ediție mai specială, căci adună în tradiţia vetrei olarilor trei de 10 ani. Şi ar fi frumos să onorăm masiv sărbătoarea, căci ne leagă străns de străbunii noştri”, a făcut o remarcă și Zina Izbaș.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *