Relații de durată, proiecte durabile

Foto din arhiva redacției
Foto din arhiva redacției

Temelia a fost pusă trainic iar rezultatele nu întârzie să apară. Este vorba de relațiile de parteneriat dintre raionul Călărași și orașul Buhl din Germania. Iar pe timp ce trece aceste relații devin tot mai strânse și Călărașiul are doar de câștigat.

Foto din arhiva redacției
Foto din arhiva redacției

Într-un an de zile, echipele de pompieri voluntari din Sipoteni și Onișcani vor fi dotate cu tot echipamentul necesar unei activități la un nivel înalt. Și asta pentru că, Consiliul raional Călărași va beneficia de un proiect de circa un million de lei (46 mii euro), implementat de primăria orașului Buhl, Consiliul raional Călărași fiind coaplicant.
”Proiectul constă în dezvoltarea capacităților organizaționale a echipelor mobile de pompieri voluntari create recent în comunele Sipoteni și Onișcani, îmbunătățirea echipamentului tehnic, lărgirea personalului echipelor și sporirea competenței profesionale a acestora”, ne-a comunicat Sergiu Artene, președintele raionului Călărași.
Proiectul prevede implicarea administrației locale și serviciilor situațiilor excepționale din raionul Călărași, dar și din orașul Bühl, cuprinzând un spectru cât mai larg de activități. ”Un aspect important va fi instruirea profesională a pompierilor voluntari după modelul german, schimbul de experiență cu echipele de pompieri din Bühl, achiziționarea echipamentului antiincendiar necesar, crearea echipelor de tineri pompieri voluntari și instruirea lor în domeniul respectiv”, a mai accentuat președintele raionului.
Potrivit lui, proiectul în cauză va contribui la protecția populației, prevenirea și reducerea cazurilor de deces cauzate în urma incendiilor în raionul Călărași și la creșterea competenței autorităților locale în domeniul cooperării internaționale. ”Este un proiect necesar și stringent, deoarece capacitatea noastră financiară nu ne permite întreținerea posturilor de pompieri profesioniști. Baza tehnico-materială este foarte învechită iar dotarea lor este foarte dificilă. Unica salvare pentru Republica Moldova sunt echipele de pompieri voluntari. Am vazut cu ochii mei cum funcționează acest sistem în Germania și îmi doresc ca și la noi să funcționeze”, a conchis Sergiu Artene.
Acest proiect a fost depus în cadrul Programului “Parteneriate locale pentru durabilitate” care este parte a platformei investiționale Engagement Global GmbH, Germania.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *