Și din nou sărbătoare la Hoginești, la ”Vatra olarului Vasilii Gonceari”

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Pe 30 iulie, aici a avut loc ediția a șaptea a Târgului universal (așa cum la numit organizatorul Vasilii Gonceari): ”La vatra olarului Vasilii Gonceari” din Hoginești.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Cei mai iscusiți olari, peste 70, și-au dat întâlnire la un adevărat regal al lutului și olăritului. ”Aici au venit olarii din toate colțurile: de la Ocnița până la Cahul. Au făcut cunoștință între ei, au împărtășit din experiența lor și și-au vândut lucrările la care au lucrat cu multă dăruire de sine”, a menționat, după eveniment, Vasilii Gonceari, organizatorul târgului.
”Suntem dintr-un neam de olari, de mii de ani se transmite, din generație în generație, olăritul. Încercăm să păstrăm ceea ce am moștenit de la strămoși și să transmitem această moștenire și generațiilor care vin în urmă”, a mai adăugat dânsul, după care care ne-a asigurat că la Hoginești olăritul nu se va pierde.
În acea zi, sute de copii au făcut coadă la roata olarului, pentru a prinde și ei câte ceva din această meserie. Master-class-ul a fost organizat de Vasilii Gonceari, dar și de fiul acestuia, tot Vasile Gonceari, dar junior.
Cel mai tânăr Vasile a deprins și el această artă și își ajută tatăl să învețe copiii satului Hoginești cum să modeleze lutul. În acest scop, au deschis și un cerc, unde-s înscriși și vin cu drag numeroși copii. ”În acest an, pentru prima dată am făcut o expoziție a lucrărilor învățăceilor mei. Nu a fost cu vânzare, deoarece creația copiilor nu are preț. În schimb, ei au fost promovați cum se cuvine”, a subliniat olarul.
Vizitatori au fost mulți la Târg. Pentru ei au fost vernisate expoziții, pentru ei a fost organizat și un concert cu participarea colectivelor model din raion. ”Cireașa de pe tort” a fost evoluția îndrăgitului interpret, Igor Cuciuc.
”Sunt mulțumit”, a accentuat, la final, Vasilii Gonceari. A explicat și de ce: ”Mi-am pus ca obiectiv să organizez un târg perfect, cu mulți meșteri populari și vizitatori. Am reușit”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *