Nu mai vrea ca romii să fie discriminați

Este studență la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea energetică. Dar este și bursieră a Fondului de Educație pentru Romi (REF).
Vorbim de Maria Racu, o tânără de etnie romă de 20 de ani din Buda. Chiar recent, grație unui grant în valoare de 2000 de euro, oferit de REF, a implementat în satul ei de baștină un proiect numit ”Toleranță, motivare, progres”.
”Prin activitățile pe care le-am organizat, am încercat să-i motivăm pe copii să se implice mai mult, să se încadreze în societate, să meargă la școală”, a explicat Maria.
Timp de două zile, pe 19 și 20 august, pentru 45 de copii din Buda și Ursari, cu vârsta între 8 și 15 ani, au fost organizate diferite activități, menite să le dezvolte sentimentul de toleranță. Or, alături de copii de etnie romă au participat și copii moldoveni.  ”Am încercat să le dăruim tuturor o motivație”, a subliniat tânăra.
Iar când a vorbit de motivație, Maria Racu s-a referit la cele 45 de ghiozdane cu rechizite școlare, oferite fiecărui beneficiar al proiectului. ”Credem că aceste daruri îi va motiva mai mult pe copii să meargă la şcoală. Sperăm că am reușit să-i responsabilizăm un pic și pe părinții”, a mai spus Maria Racu, după care a adăugat: ”Înainte de a-i selecta pe copiii participanți la proiect, le-am povestit despre obiectivele acestuia şi cât de benefice ar putea fi pentru copii activitățile de genul celor pe care le-am desfășurat ulterior. Ei, acești copii, au toate șansele să devină un exemplu de conduită pentru ceilalți colegi ai lor”.
Copiii, la rândul lor, au rămas impresionați de proiect, de acțiunile la care au participat, de cadouri.
Am întrebat-o pe Maria ce detereminat-o să implementeze acest proiect. ”Am văzut și am simțit pe propria piele cum e să fii discriminată, pentru că ești de etnie romă. Știu care sunt problemele lor de intergrare. De aceea m-am gândit să le ofer un suport celor de etnie romă. Mai mult ca atât: m-am gândit să-i implic și pe ceilalți copii, ne-romi, pentru a-i face să înțeleagă că toți sunt egali și au aceleași drepturi”, a răspuns tânăra.
”Este o domnișoară activă și inteligentă. Ne-am asumat responsabilitatea să o susținem în toate proiectele ei”, ne-a spus Tatiana Timofte, primarul de Buda.
De aceea au în plan să implementeze un proiect comun: iluminarea stradală în Buda. ”E ceva ce ține de domeniul meu. Sper că până în 2020 vom reuși să implementăm acest proiect”, a spus Maria Racu.
La Buda sunt înregistrate peste 60 de familii de etnie romă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *