Frați cu acte în regulă

”O nouă înfrăţire România – Republica Moldova: judeţul Vaslui şi raionul Nisporeni”, titra, pe 17 august, Infoprut.ro.
”Astăzi, 17 august, a avut loc un eveniment important pentru relațiile dintre raionul Nisporeni și județul Vaslui – semnarea acordului de înfrățire între autorități”, scria, pe pagina sa de facebook și Ghenadie Verdeș, președintele interimar al raionului Nipsoreni.
Înţelegerea de Cooperare între raionul Nisporeni şi judeţul Vaslui a fost semnată la sediul Consiliului Judeţean Vaslui, fiind parafat de către Ghenadie Verdeș și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.
Actul vizează următoarele domenii: administraţia publică locală, economie, colaborare transfrontalieră și protecția mediului înconjurător, învățământul, cultura, turismul și sportul, politicile de tineret, sănătate și asistență social, mai scrie infoprut.ro.
”Raionul Nisporeni, unul dintre cele mai mici ca suprafatã din Republica Moldova, este situat chiar vizavi de judetul Vaslui, peste Prut, asa că colaborarea este binevenită”, notează ”Monitorul de Vaslui”.
Cele două unități administrativ teritoriale urmează să întocmească un plan comun de colaborare, care va include și accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru proiecte comune.
De menționat că județul Vaslui are o suprafață de 5318 km p. și populație de peste 375 de mii de locuitori, în timp ce raionul Nisporeni are o suprafață de 2432 km p. și o populație de aproximativ 53 mii de locuitori.
”Am încrederea deplină că vom avea rezultate frumoase în urma colaborării și cooperării noastre”, a subliniat Ghenadie Verdeș.
”Noi suntem deschisi oricăror colaborări, însă, având experienta anilor trecuți, vom impune seriozitate din partea viitorilor parteneri. Nu ne permitem să irosim resurse umane sau financiare, pentru ca apoi partenerii moldoveni să renunțe, din diverse motive, la implementarea proiectelor comune”, a specificat și Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Județean Vaslui, pentru ”Monitorul de Vaslui”.
De ce-și doresc înfrățiri cu localități din România?
De curând, alte două raioane din Republica Moldova, Anenii Noi și Strășeni, au fãcut solicitări  conducerii judetului Vaslui de a se înfrăți. Iată că Nisporeniul a luat-o înainte.
Presa de peste Prut explică și de ce tot mai multe unități teritoriale din Republica Moldova caută să încheie acorduri de colaborare cu localități din România.
Pe lângă faptul că-și doresc să preia din experiența părții române, așa cum afirmă autoritățile de diferite niveluri din R. Moldova, acestea mai vor să acceseze fonduri europene nerambursabile transfrontaliere puse la dispoziție în perioada 2014 – 2020.
Dar…
Conform noilor Ghiduri aferente Programului de cooperare transfrontalieră 2014 – 2020 cu finanțare din partea Uniunii Europene, o unitate teritorial-adiministrativă din România poate fi partener în oricâte proiecte, însă nu poate fi inițiator decât al unui singur proiect.
”Va trebui să fim foarte atenți ce proiect dorim să implementăm în calitate de inițiatori și, mai ales, ce parteneri vom alege, numărul acestora fiind, la rându-i, limitat”, a menționat Ciprian Trifan.
Un alt motiv al numeroaselor solicitări de înfrățire din partea localităților moldovenești este și faptul că acestea pot avea acces și la fonduri din bugetul local, în vederea implementării de programe comune.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *