Francezi dornici de a readuce în circuit muzica clasică moldovenească

Sâmbătă seara, pe 12 august, la Palanca, la ”Casa Părintească”,  a răsunat muzica clasică. Muzica secolului al XX-lea, muzica ce a fost uitată pe nedrept. Este vorba de lucrări ale compozitorilor moldoveni: Ștefan Neaga, Alexei Stârcea, David Fedov și Arcadie Luxemburg.
Paradoxal, dar această muzică a fost cântată de… francezi.
De fapt, este vorba de un proiect inedit de muzică clasică, întitulat „Lelița Franța joacă sârba moldovenească”, inițiat de pianista Ecaterina Baranov, o moldoveancă stabilită cu traiul în Franța.
Un grup din 12 muzicieni din Franța au venit în Republica Moldova, pentru a susține șapte concerte de muzică clasică, creată de compozitori moldoveni. Interesant e faptul că au cântat la instrumente pe care le-au găsit în localitățile prin care au prezentat concertul.
Ei au avut parte și de surpize neplăcute, căci au fost cazuri când acele instrumente se stricau chiar în timpul concertelor.
”La Palanca a fost altfel. Surpize de acest gen nu am avut. Locul este minunat, am văzut multe obiecte care ne reprezintă istoria și cultura”, a menționat Ecaterina Baranov.
Dânsa a făcut chiar și o comparație între orchestră și muzeul ”Casa Părintească”: ”Și muzeul este un proiect artizanal, și orchestra noastră – la fel. Direactorea Tatiana Popa se străduie să scoată din anonimat și să păstreze patrimoniul cultural așa cum facem și noi în domeniul muzicii: încercăm să readucem în circuit muzica clasică uitată”.
Potrivit lui Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași, la concert au venit circa 60 de spectatori. A fost prezent și celebrul composztor și dirijor Gheorghe Mustea, și compozitorul Constantin Rusnac.
”S-a adunat un public select. Bucură faptul că au venit și oameni din Palanca, ceea ce e foarte important. Or, noi am venit să cântăm pentru oamenii care nu au auzit muzică clasică pe viu, am venit în inima poporului nostru”, a subliniat Ecaterin Baranov.
Astfel de spectacole au avut și vor mai avea loc la Hâncești, Florești, Briceni, Râșcani, Orhei și Chișinău.
Cei 12 muzicienii au venit din banii proprii, nefiind finațați de nimeni. ”Acest grup a fost dornic să descopere Moldova, să vină cu un program de muzică basarabeană, pe care nici poporul nostru  nu-l cunoaște”, a precizat Ecaterina Baranov, apoi a adăugat: ”Ei au rămas șocați de faptul cum supraviețuiesc oamenii aici, de instrumentele care, în mare parte, sunt într-o stare catastrofală. În schimb, s-au declarat fericiți că pot descoperi țara noastră”, a mai adăugat tânăra pianistă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *