Și din nou secerișul. Se pare că vom avea grâu mult și bun
6 iulie. Iată ziua în care a fost dat startul secerișului din acest an în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. L-au dat agricultorii din Nisporeni.
Au ceva de muncă, pentru că suprafața totală care trebuie recoltată e de 14070 de hectare, dintre care 10780 hectare cu grâu de toamnă. Restul, 3290 hectare – cu orz.
Au fost pregătite, per total, peste 100 de combine. În aceste zile, cam toate-s în câmp.
Primii au dat start secerișului, așa cum am menționat deja, agricultorii din raionul Nisporeni, chiar dacă au cea mai mică suprafață cu spicoase din regiune, doar 1350 de hectare.
”Cei mai harnici au fost agricultorii din Boldurești și Grozești. Ei au fost primii, care și-au scos combinele în câmp”, ne-a comunicat Grigore Florea, șeful Secției agricultură din Nisporeni.
Deja au anunțat și primele rezultate ale secerișului. ”De pe unele terenuri din acele sate a fost obținută o roadă de 40 de quintale de grâu la hectar. Este un rezultat foarte bun”, a menționat dânsul.
Potrivit lui Grigore Flora, anul acesta sunt implicate la recoltarea culturilor cerealiere un număr record de combine, peste 30. ”Cu atâta tehnică, vom scoate recoltarea în capăt fără probleme”, a punctat dânsul.
La Călărași secerișul a început cu o zi mai târziu decât la Nisporeni, pe 7 iulie. Agricultorii, se pare, se vor descurca fără mari bătăi de cap, căci suprafața cu cereale e de doar 3000 de hectare: 1200 cu orz și 1800 – cu grâu de toamnă.
”Agricultorii călărășeni dau prioritate viilor și livezilor. La capitolul culturi cerealiere nu prea avem cu ce ne lăuda”, a făcut o remarcă Anatol Vulpe, șeful Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru Călărași. Terenurile cu grâu și orz sunt relativ mici. ”Cele mai mari lanuri au o suprafață de cel mult 40 de hectare, dar și acestea le poți număra pe degete”, a spus dânsul. Primele rezultate ale secerișului sunt îmbucurătoare. Unii agricultorii călărășeni au anunțat că au obținut anul acesta între 35 și 40 de quintale de grâu la hectar.
”La strânsul roadei de pe lanurile raionului Călărași sunt implicate în acest an circa 15 combine, ceea ce e mai mult decât suficient. Unele deja au trecut la Ungheni și lucrează pe câmpurile din Bumbăta”, a precizat Anatol Vulpe.
La Ungheni suprafața semănată doar cu grâu de toamnă este de patru ori mai mare decât suprafața totală a lanurilor de grâu din raioanele Nisporeni și Călărași. Mai exact, sunt 8880 de hectare. De zece ori mai mică e suprafața terenurilor cu orz – doar 840 de hectare.
secerișul a început la Ungheni pe 10 iulie. ”Fără abateri și în termenii prescriși în calendarul lucrărilor agricole”, a accentuat Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni.
”Anul acesta așteptăm o roadă mult mai bună față de anii precedenți atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ”, a mai spus dânsul. Ce-i drept, ploile ar putea da peste cap planurile agricultorilor.
Totuși, Viorel Scutaru este optimist. Cu 68 de combine, recoltarea va fi finalizată în termeni optimi. Recoltarea ar trebui să dureze nu mai mult de zece zile.
Lasă un răspuns