Revenirea. Daniel Ciugureanu – la Măgurele

Un vis al regretatului scriitor Efim Tarlapan, originar din Măgurelea Unghenilor, va fi împlinit. Chiar în centrul satului său de baștină va fi instalat bustul lui Daniel Ciugureanu, deputat în Sfatul Țării, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești în 1918, ministru fără portofoliu în patru guverne ale României.
Ani în șir, Efim Tarlapan a tot pledat ca numele lui Daniel Ciugureanu să fie reabilitat și readus în conștiința neamului. A editat și o broșură despre viața și activitatea celui care a fost Daniel Ciugureanu, a organizat la Chișinău un simpozion științific, dedicat lui Daniel Ciugureanu.
Dorea foarte mult ca numele lui să-l poarte spitalul din Cornești, căci zicea dânsul, pe aici a trecut de nenumărate ori doctoral Daniel Ciugureanu în drumul său spre Condrătești, unde avea rude. Și mama scriitorului, Elizabeta, tot din neamul Ciugurenilor se trage.
Și-a dorit ca numele lui Daniel Ciugureanu să-l poarte și o stradă din Ungheni. A mers la președinții de raioane ce s-au perindat în ultimii 10 ani cu aceste propuneri, dar fără nici un rezultat.
”Noi avem astăzi, ca niciodată, nevoie de modele, de exemple, de guvernanți, de oameni politici corecți și, scoțându-l din conul de umbră pe Daniel Ciugureanu, sperăm că va fi un exemplu și vor apare și alți luptători pentru românism”, spunea Efim Tarlapan într-un interviu pentru Radio Chișinău cu o zi înainte de moartea sa, în decembrie 2015.
Ideile lui Efim Tarlapan au fost preluate de vărul său, inginerul Ion Popa-Pădure și, mai nou, scriitor. Anume dânsul l-a convins pe Mircea Cosma, președintele Societății ”Mihai Viteazul” din Ploiești, județul Prahova, să vină cu un bust al marelui patriot la Măgurele.
”Inițial, am propus ca acest bust să fie instalat la Vorniceni (raionul Strășeni), unde Daniel Ciugureanu a practicat chirurgia în 1913. Primarul a acceptat, dar, în scurt timp, a renunțat la idee. Le-am propus apoi autorităților din Hâncești, căci, la 1914, Daniel Ciugureanu a lucrat doctor aici. Dar s-a întâmplat aceeași poveste.  Atunci, am propus satul Măgurele, unde Daniel Ciugureanu a avut rude și unde eu sunt, la ora actuală, consilier local”, povestește Ion Popa-Pădure. A trebuit să-l convingă și pe Mircea Cozma că locația aleasă e una dintre cele mai bune și sigure.
”Dorința a fost a noastră, iar suportul financiar – al lor (al Societății ”Mihai Viteazul” – nota red.)”, a declarat scurt primarul de Măgurele, Sergiu Bodrug. Dânsul a precizat că bustul va ajunge la destinație, cel mai probabil, în luna august.
”Bustul lui Daniel Ciugureanu asa cum a fost realizat de sculptorul Nicolae Lupu. Bustul este donat satului Magurele din raionul Ungheni”, a postat, chiar recent, pe pagina sa de facebook, și Mircea Cozma.
Daniel Ciugureanu a fost fiul preotului Alexandru Ciugureanu și al profesoarei Ecaterina Ciugureanu. S-a născut la 9 decembrie 1885, în satul Șirăuți, ținutul Hotin (astăzi Șirăuți, Briceni).
A studiat la Universitatea de Medicină din Kiev, pe care o absolvește în 1913 cu titlul de medic chirurg-urolog. A lucrat la spitalul din Vorniceni, Strășeni, apoi la cel din Hîncești, după care la Spitalul „Regina Maria”” din Chișinău, apoi la câteva spitale din București.
S-a manifestat de timpuriu în lupta pentru emanciparea moldovenilor/românilor din Basarabia.
În 1917, a fost ales deputat în Sfatul Țării pe lista Partidului Național Moldovenesc. La 17 ianuarie 1918, Sfatul Țării l-a ales președinte al consiliului de miniștri.
În noapte spre 6 mai 1950, este arestat. În timpul transportării la închisoarea Sighet, a suferit un atac de congestie cerebral, iar în scurt timp a decedat. Securitatea română comunistă l-a înregistrat ca mort la 19 mai 1950, în închisoarea Sighet. Se presupune că a fost îngropat în „Cimitirul sărăcilor” de la Sighetul Marmației. Locul exact unde se află osemintele nu a fost niciodată cunoscut.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • blog:www.vitalieciugureanu.com
    Dr. Daniel Ciugureanu, doctor în medicină, inspector general sanitar tehnic în specialitatea chirurgie și urologie pe lângă Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, medic militar în gradul de colonel, medic Primar al Serviciului de Urologie pe lângă Spitalul „Regina Maria” din Chişinău, medic Primar al Serviciului de Urologie pe lângă Spitalul „Dr. I. Cantacuzino” din Bucureşti şi medic Primar al Serviciului de Urologie pe lângă Spitalul „I.O.V.” din Bucureşti, Preşedintele cercului „Deşteptarea”, scriitor și publicist, unul din fondatorii ziarului „Cuvânt Moldovenesc” din Basarabia, proprietarul și directorul ziarului „Cuvântul Basarabiei”, Președintele editurii „Glasul Țării” din Chișinău, membru fondator al Partidului Național Moldovenesc din Basarabia, membru din biroul de organizare al Sfatului Țării, deputat în Sfatul Ţării, PREȘEDINTELE CONSILIULUI DE MINIȘTRI AL REPUBLICII DEMOCRATICE MOLDOVENEŞTI, unul din făuritorii României Mari, diplomat la Conferința de Pace de la Paris, membru al Partidului Național Liberal din România Mare, Vicepreședintele Camerei Deputaților din Bucureşti, ministru, deputat și senator, Vicepreședintele și Președintele Senatului Regatului România Mare.
    Moldovean de viță nobilă, intelectual cu simțire românească, Erou național și Martir al neamului român!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *