Pionieri în satul lor. Și-au cumpărat stație de epurare

Maria și Vasile Bânzaru din Nișcani au făcut, chiar recent, o achiziție bună. Cel puțin, așa consideră ei.
Și-au cumpărat o stație de epurare proprie, pe care vor s-o instaleze în ogradă.
”Suntem iubitori de natură și ne doare sufletul când vedem cum își bate joc lumea de acest pământ. Apa folosită de consăteni se duce în râpă, iar alături este un iaz unde se scaldă copiii noștri, unde lumea merge și prinde pește.
Practic, ne hrănim cu toată chimia pe care tot noi o producem”, povestește gospodina casei, Maria Bânzaru, după care adaugă: ”Suntem la vârsta când ne gândim nu doar la noi, dar și la viitorul copiilor, la viitorul satului, al țării și chiar la  viitorul planetei”.
Vasile Bânzaru recunoaște că această idee se tot cocea în mintea lui de mult timp. A făcut economii, s-a dezis de multe lucruri importante, doar ca să poată cumpăra stația de epurare. Banii pe care i-a plătit, peste 40 de mii de lei, au meritat.
”Stația epurează apa menajeră destul de bine, în proporție de 97,2%. Practic, după aceasta  poate fi folosită ca apă potabilă. Noi, desigur, o vom folosi ca apă tehnică”, a explicat Vasile Bânzaru, Referindu-se la noua achiziție, dânsul declară sus și tare: ”Cineva trebuie să fie primul!”.  Mai mult ca atât, stația e destul de rentabilă: în doi ani, își vor scoate cheltuielile.
Unde mai pui că și alții vor prelua exemplul soților Bânzaru. Or, nu se știe când va fi canalizare la Nișcani.
”Degrabă nu va fi”, face o precizare primarul Petru Sorici.  Satul, la ora actuală, nu are nici măcar apeduct.
”Familia Bânzaru este pionier în sat la capitolul respectiv. Este un gest frumos făcut de ei față de comunitate, față de natură. Mai rar așa oameni, care sunt cu un pas sau doi înainte și se gândesc la viitor”, a subliniat primarul, după care și-a exprimat speranța că măcar cineva din comunitate le va urma exemplul.
În scurt timp, stația de epurare va fi testată. Terenul este pregătit, iar specialiștii urmează să vină să o instaleze. ”Inițial, m-am gândit să fac o stație simplă, cu propriile puteri, dar avem în preajmă fântâna. Așa că ne-am decis la o stație profesionistă, care va fi instalată chiar lângă casă, iar alături va fi un bazin, unde se va acumula apa. Va fi funcționabilă și pe timp de iarnă, pentru că este conectată la energia electrică”, a menționat gospodarul, apoi a accentuat: ”Recomand o astfel de achiziție tuturor, fără să stea mult pe gânduri, pentru că merită”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *