Patru cetățeni de onoare și toți patru – post-mortem

Cornova și-a dublat cetățenii de onoare. Mai exact, de la patru au ajuns la nouă.
S-a întâmplat pe 15 iunie, când consiliul local a decis să acorde titlul de cetățean de onoare al comunei Cornova, post-mortem, unor foști membri marcanți ai școlii de sociologie românești, participanți activi la cea de-a șaptea ediție a expediției sociologice de la Cornova din 1931.
Este vorba de: Mircea Vulcănescu, Anton Golopenția, Iosif Berman și Henri H. Stahl.
”Am onorat o datorie de acum 85 de ani. Da, celor patru li s-a conferit acest titlu post mortem. Evident că lor nu le ajută cu nimic. Noi, însă, ne vom mândri că avem alături sufletul acestor oameni care au onorat o Românie întreagă”, a declarat Vasile Șoimaru, doctor în economie, semnatar al Declarației de independență, și el cetățean de onoare al satului Cornova.
Fiind originar din Cornova, Vasile Șoimaru a contribuit semnificativ la editarea monografiei ”Cornova 1931”, elaborată de marele sociolog român Dimitrie Gusti și colaboratorii săi. Lui Vasile Șoimaru îi aparține și ideea de a le conferi celor patru titlul respectiv.
Actele ce confirmă acordarea titlului de cetățean de onoare al comunei Cornova vor fi transmise rudelor celor patru, a făcut o precizare primarul de Cornova, Ștefan Roșca.
Cine sunt proaspeții cetățeni de onoare ai comunei Cornova?
(Caracterizarea îi aparține lui Vasile Șoimaru)
Mircea Vulcănescu. Un bărbat al neamului, de care mai rar întâlnești în întreg spațiul românesc.
A deținut funcția de subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe în Guvernul Ion Antonescu în perioada ianuarie 1941 – 1944. A fost un mare specialist.
Fiica lui, Măriuca, în vârstă de 89 de ani, trăiește la București. I-am telefonat și i-am spus despre decizia consiliului local Cornova. Dar ar fi fost video, s-ar fi văzut lacrimile ei de bucurie.
Mircea Vulcănescu a murit, bolnav de plămâni, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus în temnițele comuniste din România. Avea 48 de ani.
Anton Golopenția.
Unul din fondatorii școlii românești de geopolitică. A fost o personalitate științifică complexă, licențiat în drept și filosofie, cu doctoratul obținut în Germania. Și el a fost victimă a regimului comunist din România, și el a murit în penitenciar. Avea doar 49 de ani.
Fiica lui, Sanda, e profesor universitar în SUA. Acum câțiva ani, i s-a conferit titlul de cetățeancă de onoare a satului Cornova, înaintea tatălui ei.
Iosif Berman. Nici nu vă imaginați ce personalitate a fost. Fotograf al Curții Regale, dar și fotograful echipei Gusti. Am avut noroc ca un fotograf de primă mărime în România să ajungă la Cornova. A rămas de la el 160 de fotografii ale străbunilor noștri. Toate se vor regăsi într-un album monografic, pe care sperăm să-l putem edita la aniversarea de 90 de ani a expediției sociologice de la Cornova, în anul 2021.
Henri H. Stahl. Lui i-a aparținut metodologia cercetărilor din cadrul campaniei sociologice de la Cornova. O minune de om. A cercetat la Cornova vatra satului, adică a fost primul om care s-a ocupat de cadastru, a lăsat date exacte despre moșiile oamenilor din sat. El a constat că la Cornova locuiau trei pătrimi de urmași ai mazililor, foști slujitori la curtea domnească.
Anterior, titlul de cetățean de onoare al comunei Cornova a mai fost acordat: Zamfirei Mihail, profesor universitar la București, fiica preotului savant Paul Mihail, originar din Cornova; lui Dimitrie Gusti (post-mortem), fondatorul școlii românești de sociologie, academician; Sandei Golopenția, profesor universitar în SUA, fiica lui Anton Golopenția; lui Vasile Șoimaru, economist, publicist, mare promotor al valorilor românești; lui Dumitru Sclifos, președintele Societății Orbilor din R. Moldova, mare filantrop, originar din Cornova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • „Veşnicia s-a născut la sat”, după cum a constatat marele spirit românesc Lucian Blaga, iar Vasile Şomaru, prin tot ceea ce face, nu numai în satul său natal, întăreşte această genială teză. Îi mulţumesc şi pentru curajul de a fi împotriva curentului neostalinist „Elie Wiesel”. Pregătesc un documentar cu îngerul închisorilor staliniste, basarabeanul Valeriu Gafencu, interzis şi el de comisarii acestui curent.

    Reply
  • E o veste bună, venită în timp ce în restul României numele unor personalități excepționale precum Radu Gyr și Mircea Vulcănescu sînt incriminate post-mortem prin acțiunile aberante ale unor intelectuali străini, cu un set de valori diferit de al majorității românilor, dar care au o audiență maximă în actualul context socio-politic. Îi felicit pe consilierii din Cornova al căror exemplu s-ar fi cuvenit să-l fi urmat și cei din primăria sectorului 4 a Bucureștiului!
    Îi rog, totodată, pe toți patrioții români din Cornova să ni se alăture celor care protestăm în aceste zile față de nedreapta hotărîre vizîndu-l pe Mircea Vulcănescu, prin semnăturile lor, la https://www.petitieonline.com/nu_modificai_denumirea_liceului_tehnologic_mircea_vulcnescu#form și la https://petitieonline.net/petitie/42606146
    Dumnezeu să vă răsplătească și să ne ajute pe toți întru descoperirea Adevărului!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *