A fost lansat Postul de salvatori și pompieri voluntari sau Hans Kohler la Sipoteni

În centrul Republicii Moldova, la Sipotenii Călărașilor, a fost inaugurat oficial Postul de salvatori și pompieri voluntari ” Hans Kohler”.


 
Însuși Hans Kohler în persoană a fost prezent la eveniment. Și a primit o scrisoare de gratitudine din mâinile președintelui raionului Călărași, Sergiu Artene. Și i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Sipoteni.
Hans Kohler, la rândul său, le-a oferit în dar pompierilor voluntari din Sipoteni o autospecială.
Anterior, a venit la Sipoteni și cu tot echipamentul de intervenție, necesar unui pompier.
”Anume el a fost cel care ne-a susținut sută la sută în ceea ce privește fondarea postului de salvatori și pompieri voluntari la Sipoteni. Am considerat că va fi o onoare pentru noi și pentru el să numim postul respective în cinstea lui”, a explicat primarul de Sipoteni, Vasile Rață, subliniind că oaspetele a rămas plăcut surprins de acest gest.
Cine este Hans Kohler?
Răspunsul l-a oferit Vasile Zaharia, șeful serviciului pompieri din Sipoteni: ”Hans Kohler este președintele Organizației ”Moldova Project” din Austria, care a contribuit semnificativ la tot ce înseamnă stabilrea și dezvoltarea postului de salvatori și pompieri voluntari de aici”.
Pe 5 iulie, oaspeți de vază au venit la Sipoteni: și miniștri, și reprezentanți ai Oficiului teritorial al Guvernului, și ai Consiliului raional Călărași, și ai Direcției Situații Excepționale. Prezenți au fost și zeci ce locuitori ai satului.
Au venit cu toții la inaugurarea oficială a Postului de salvatori și pompieri voluntari.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu , originar din Meleșenii Călărașilor, a menționat că pompierii voluntari din Sipoteni vor fi un bun exemplu și pentru cetățeni din alte localități, iar postul salavatorilor și pompierilor voluntari este ”un model frumos european”.
”Graţie colaborării mai multor parteneri locali, naţionali şi internaţionali în edificarea postului de salvatori şi pompieri voluntari Sipoteni, am reuşit să aducem o iniţiativă locală la un nou nivel cantitativ şi calitativ, obţinând o mai bună înţelegere de către societate a importanţei comportamentului sigur în toate domeniile vieţii”, a subliniat președintele raionului, Sergiu Artene. În semn de recunoștință pentru această realizare, dânsul a oferit scrisori de gratitudine atât lui Hans Kohler, cât și primarului  de Sipoteni, Vasile Rață, dar și viceprimarului Sergiu Lazarchevici.
Postul de salvatori și pompieri voluntari va activa doar în raza comunei Sipoteni, care are o populație de circa 7500 de locuitori. Vor face voluntariat peste 20 de localnici. ”Suntem bărbați și mai tineri, și mai vârstnici. Nu avem nici un interes personal. Suntem voluntari și acționăm pentru siguranța concetățenilor noștri. Dacă, până nu demult, luptam cu focul așa cum puteam și cu cea aveam, de acum înainte o vom face mai profesionist, iar această autospecială, donată de colegii austrieci, ne va fi de foarte mare ajutor”, a menționat Vasile Susarenco, pompier voluntar.
De notat că pompieri austrieci s-au aflat timp de trei zile la Sipoteni, pentru a-i instrui pe  pompierii voluntari de aici cum să folosească autospeciala.

Foto. Natalia Junghietu

Foto. Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *