Curentul electric a luat două vieți în două săptămâni
Caz tragic la Morenii Noi. Un bărbat în floarea vârsei, de doar 42 de ani, a murit electrocutat. Tragedia s-a întâmplat chiar în propria gospodărie, pe 16 iunie, în fapt de seară.
Gospodarul casei își instalase în fântâna din curte o pompă electrică, pentru mai multă comoditate. În acea zi, încercând să intorducă ștecherul în prelungitor, a fost electrocutat mortal.
”Alimentarea cu energie electrică a pompei se efectua prin mai multe prelungitoare neomologate, de proprie fabricare, cu o lungime totală de aproximativ 50 de metri. Primul prelungitor, care era conectat la o priză dintr-o anexă a casei de locuit, era confecţionat artizanal, având la ambele capete conectate ştechere, iar firul nul de protecţie nu se utiliza. La începutul următorului prelungitor era un bloc cu patru prize, care se afla pe acoperişul unui şopron, la o înălțime de aproximativ doi metri”, a început a enumera neregulile Andrei Prodan, inspector al Inspectoratului Energetic Teritorial Călărași, după care a subliniat că anume atitudinea neglijentă și ignorarea regulilor elementare în raport cu energia electric și aparatajele electrice au dus la nenorocire.
Pe 23 iunie, un alt caz tragic de electrocutare s-a înregistrat. De data aceasta, s-a întâmplat la Nicolaevca Veche din comuna Pîrlița.
În acea zi, mare frutună s-a abătut asupra satului. Au fost rupe cregi, fire electrice.
Întorcându-se acasă, un bărbat în vârstă de 59 de ani a observant un conductor căzut la pământ. Fără să se asigure, s-a aplecat și l-a luat în mână. Sfârșitul a fost tragic. Bărbatul a fost electrocutat mortal.
”În acest an, sunt înregistrate deja trei cazuri de electrocutare cu sfârşit tragic în raionul Ungheni”, a făcut o precizare Andrei Prodan, după care a adăugat: ”Problema asigurării electrosecurităţii populaţiei este foarte actuală, deoarece electrotraumatismul, după gravitatea şi consecinţele sale este cel mai periculor în comparaţie cu alte forme de traumatisme”.
În scopul prevenirii cazurilor de electrocutări în rândul populaţiei şi, în special, al copiilor, Inspectoratul Energetic de Stat cere cu insistenţă de la cetăţeni respectarea celor mai elementare măsuri de securitate electrică.
Se interzice categoric:
* organizarea jocurilor în preajma posturilor de transformare şi a liniilor electrice aeriene;
* deschiderea uşilor panourilor şi cutiilor de cablu;
* urcarea pe pilonii liniilor electrice aeriene;
* aruncarea pe firele liniilor electrice a sârmelor şi altor obiecte;
* urcarea în copacii prin care trec firele liniilor electrice aeriene;
* apropierea de conductoarele rupte;
* reparaţia de sinestătător a prizelor, firelor, întrerupătoarelor, a aparatelor electrice de uz casnic. Aceste lucrări se efectuează doar de specialişti autorizaţi;
* utilizarea prelungitoarelor neomologate sau defectate (fire cu izolaţie deteriorată, prize şi furci electrice defectate);
* pătrunderea sub orice formă în inslaţiile electrice, aflate sub tensiune.
Despre încălcările şi defectele depistate la liniile elerctrice aeriene şi posturile de transformare, informaţi personalul de serviciu al Reţelelor electrice, la tel.0236 29105.
Lasă un răspuns