Cea mai bună apă și cele mai bune vinuri. Toate cu iz austriac
Apă bună și vinuri mustoase ca la Nisporeni mai rar găsești. La această concluzie a ajuns un grup de parlamentari austrieci, care a vizitat, pe 6 iulie, Stația de tratare a apei din Grozești și vinăria Școlii profesionale din Nisporeni.
Cele două destinații nu au fost alese întâmplător, ci pentru că ambele obiective au fost construite la timpul lor cu suportul financiar al Austriei. Iată că acum deputații din Parlamentul Republicii Austria au avut ocazia să vadă cu ochii lor unde și cum s-au cheltuit banii.
La Grozești – câte un pahar de apă
La Stația de tratare a apei din Grozești, inaugurată exact cu un an în urmă, lucrul merge strună. De asta i-a asigurat pe oaspeți primarul de Nisporeni, Grigore Robu, după care a adăugat: ”Vreau să vă mulțumesc pentru că ați ales să ne vizitați și să luați cunoștință de proiectele de succes, implementate la Nisporeni cu suportul Austriei”.
”Ne-am propus să vizităm acest obiectiv, pentru că e parte a unui proiect-pilot în Republica Moldova. Vrem să vedem care ar fi posibilitățile de realizare a altor proiecte similare în țara dumneavoastră”, a declarat Robert Lugar, conducătorul delegației austriece.
După vizita propriu-zisă, așa cum la moldoveni există tradiția de a-i servi pe oaspeții cu câte un păhărel de ceva bunișor, angajații stației le-au oferit câte un pahar cu ce au ei mai bun: apă potabilă de calitate.
La plecare, Robert Lugar a declarat pentru ”Expresul”: ”Recunosc că astfel de stații frumoase sunt foarte puține și în Austria. Suntem puțin invidioși pe oamenii de aici. Aici am văzut și angajați profesioniști, ceea ce înseamnă că această stație va funcționa eficient și în următorii ani”.
Fiind întrebat dacă i-a plăcut apa de la Nisporeni și dacă există vreo diferență dintre gustul apei de acasă și cea de la Nisporeni, oficialul austriac a răspuns: ”Apa noastră nu necesită tratare. Este un noroc al nostru, pe care ni l-a dăruit natura. Dar și apa de la Nisporeni e aproape la fel de bună ca și cea din Viena”.
La Nisporeni – câte un pahar de vin
Sauvignion, Chardone, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră. Sunt vinurile pe care au avut ocazia să le degusteze oficialii austrieci la vinăria Școlii Profesionale din Nisporeni.
”Datorită sprijinului financiar al Austriei, avem această secție de prelucrare a strugurilor, unde elevii studiază, experimentează și produc vin de calitate”, a explicat Dumitru Lupei, directorul școlii, subliniind că, la ora actuală, e unica instituție în republică, care are o mini-fabrică de vin modernă.
”Vinurile noastre sunt înregistrate cu brandul Crescendo și au obținut deja șapte medalii de aur și argint la concursurile internaționale”, a mai spus directorul.
”Este un vin foarte bun”, a făcut o remarcă Heinke Malicek, iar colegul ei, Robert Lugar, a concluzionat: ”Am rămas impresionați de cele văzute. Vă asigurăm că puteți miza și în continuare pe susținerea noastră”.
Reamintim că Agenția Austriacă de Dezvoltare și Cooperare a oferit pentru cele două proiecte din Nisporeni aproape șase milioane de euro.
Cei cinci oficiali care au vizitat Nisporeniul formează Grupul de prietenie dintre Austria și R. Moldova din cadrul Parlamentului austriac. În perioada 3-6 iulie ei au efectuat în premieră o vizită în R. Moldova, cu prilejul celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-austriece. Până a veni la Nisporeni, parlamentarii au avut un șir de întrevederi cu reprezentanții actualei guvernări de la Chișinău.
One Comment
Minune aceasta statie de tratare si tragedie pentru satele din jur care au apeduct din izvoarele locale. Sant presati pentru a se dezice de apa lor si a se conecta la apa plina de mizerii din Prut, pentru ca cineva sa faca bani,vinzand apa rea la pret „bun”