De la Nisporeni la Moscova cu lecții de pictură

Peisajele rustice în acuarelă ale pictorului Ion Cîrchelan din Nisporeni au atras atenția reprezentanților Școlii de ilustrație și arte plastice ”Bratec Lis School” din Moscova, astfel că dânsul a fost invitat pentru a ține acolo câteva cursuri, pentru a-și împărtăși din experiența sa privind tehnica ud pe ud, pe care o mânuiește de minune.
După revenirea acasă, la Nisporeni, artistul a declarat pentru ”Expresul” că a avut parte de o experiență ce a depășit orice așteptare. ”Am petrecut două zile pline de emoții și conținut în compania a opt studenți ruși, care s-au arătat interesați de creația mea”, a mărturisit Ion Cîrchelan, precizând că la cursurile școlii respective nu vin studenți simpli, începători, ci oameni care, deși au o carieră în domeniul artelor, vor să-și perfecționeze măiestria sau, pur și simplu, să-și potolească setea de frumos. Pentru aceasta ei sunt gata să plătească o taxă destul de mare pentru studii.
Școala invită, o dată sau de două ori pe lună, pe cei mai iscusiți pictori și ilustratori din întreaga lume, care desfășoară aici master-clasuri. Printre cei ce au primit invitații s-a numărat și Ion Cîrchelan.
”Acum internetul e la putere. Dacă ai un site, lumea te vede, îți poate aprecia talentul. Cred că și cei de la Moscova așa m-au cunoscut – prin intermediul internetului, dar și datorită numeroaselor expoziții personale, pe care le-am organizat în diferite țări ale lumii”, a explicat pictorul.
În cele două zile, cât s-a aflat la Moscova, pe 27 și 28 mai, dânsul le-a vorbit celor interesați cum se realizează un peisaj rustic în tehnica ud pe ud, care, de-a lungul timpului, a devenit cartea lui de vizită.
”Este o tehnică dificilă și necesită multă precizie, pentru că aici nu lucrezi deloc cu creionul, ci doar cu pensula udă pe hârtia udă. În schimb, obții lucrări fine și deosebit de frumoase, care merită efortul”, a spus dânsul, după care a făcut o remarcă: ”În ultimul timp, tot mai puțini acuareliști folosesc această tehnică. Practic, este pe cale de dispariție și, probabil, de aceea le-a fost interesant acestor oameni să ia cunoștință de ea mai îndeaproape”.
Fiind întrebat dacă două zile sunt suficiente pentru a deprinde secretele acestei tehnici, Ion Cîrchelan a menționat că a transmis participanților la cursurile sale de la Moscova doar elementele principale ale tehnicii ud pe ud. Dânsul a mai spus că este gata să meargă la Moscova, cu noi lecții, ori de câte ori va fi invitat.
De notat că toate cheltuielile au fost suportate integral de gazde.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *