Proteste la Ungheni. Mărul discordiei – un teren

Cuvinte grele s-au aruncat și mai că nu s-a ajuns la bătaie săptămâna trecută, la Ungheni. Totul, din cauza unui teren  din centrul orașului, care a fost dat în arendă unui agent economic pentru a construi acolo o cantină.
Zeci de ungheneni, în frunte cu activistul civic Gheorghe Petic, s-au adunat să protesteze. ”Noi cerem stoparea construcției respective. Până la 15 mai, acest teren să arate așa cum era inițial. Cerem să fie începută o anchetă pentru a vedea cât de transparent s-a efectuat tranzacția, pentru  a verifica actele de construcție”, a explicat dânsul.
Mai mult ca atât, potrivit lui Gheorghe Petic, lotul respectiv, care a fost dat în arendă pentru o perioadă de cinci ani, poate fi utilizat doar pentru construcții ușor demontabile – așa prevede legislația în vigoare. ”Aici, însă, se dorește o construcție capitală, cu subsol”, a afirmat dânsul, după care a adăugat: ”Omul va plăti, inițial, o amendă, iar peste cinci ani, când va expira contractul de arendă, va cumpăra terenul la un preț de nimic”.
De cealaltă parte, Vitalie Crăciun, administratorul întreprinderii care a obținut dreptul de a construi aici un local, se apără. ”Eu nu lucrez la stat. Am participat la o licitație, am câștigat și m-am angajat nu doar să construiesc aici un local, ci și să amenajez teritoriul”, a spus. ”Uitați-vă cum arată terenul respectiv. E mai bine așa?”, a adăugat.
Potrivit lui, cei care s-au adunat aici la protest au făcut-o din invidie sau, poate, sunt influențați. ”Eu nu înțeleg lumea asta. Cel care strigă, Gheorghe Petic, are un interes – prietenul lui are aici un local. Se tem că îi voi face concurență. Pe mine, însă, nu mă interesează să construiesc aici o cafenea. Poate fi orice: un oficiu de bancă sau altceva.  De ce nu vedem partea bună a lucrurilor, avantajele? Vor apărea noi locuri de muncă, terenul va fi amenajat”, a explicat.
”Pe mine nu mă interesează cel ce a luat în arendă terenul. El a participat la licitație, a îndeplinit  toate condițiile. Pe mine mă interesează consilieri orășenești: cum au votat ca să dea acest teren în arendă?”, a făcut o remarcă una dintre protestatare, Raisa Țurcan, după care a continuat: ”Noi i-am ales, iar ei acum fac ce vor. De ce nu au ieșit consilierii în presă cu explicații, cu declarații? De ce nu au organizat consultări publice, ca să-și spună părerea și cetățenii? Aș fi vrut să-i văd aici pe consilieri, să-l văd pe primar, pe viceprimari. Nu văd pe nimeni”.
Nimeni dintre oficiali nu a fost. Dar, în ajun, la primărie a fost organizată o conferință de presă la subiectul respectiv.
Au fost invitați și organizatorii protestului. Aceștia, însă, nu au venit.
Ce va urma?
Vitalie Crăciun susține că va merge înainte. ”E risc pentru mine, dar vreau să continuu”, a declarat dânsul. ”Nu vom ceda”, a spus și Gheorghe Petic, menționând că vede pe acel teren chiar din preajma gării auto un havuz, câteva bănci unde oamenii să se poată odihni în așteptarea autobuzului. ”Avem oameni în diasporă, care sunt dispuși să contribuie la amenajarea terenului respectiv. Avem pregătit și un proiect, pe care îl vom depune la primărie – cum vedem amenajarea acestui teren”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *