Premieră. Limbajul Makaton vine să ușureze viața copiilor hipoacuzici
Știți ce înseamnă limbaj Makaton? E o nouă formă de comunicare non-verbală, adică prin semne și gesturi. A ajuns la noi din Scoția, fiind adaptat aici cu suportul unui grup de profesioniști în domeniu și al Asociației ”Makaton” din Marea Britanie. Astfel, după șase luni de muncă, vocabularul de bază al acestui limbaj pentru Republica Moldova este format din 450 de cuvinte cu simboluri și semne pentru fiecare cuvânt.
În prezent, s-au apucat să-l studieze specialiști din cadrul serviciilor de asistență psihopedagogică, logopezi și psihologi din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, cu ajutorul unor formatori naționali.
”Am învățat cum să exprim prin semne cuvintele cele mai necesare în comunicarea de zi cu zi: mama, tata, mâncare, salut, mulțumesc, profesor, școală etc. Vor urma și alte cursuri, în care vom învăța celelalte semne”, povestește, vădit entuziasmată, Valentina Nour, șefa Serviciului Asistență Psihopedagogică (SAP) de la Direcția de Învățământ Călărași. Dânsa este unica din raion, care a fost selectată să studieze acest limbaj. Ulterior, va învăța copiii cu necesități speciale, părinții lor, dar și cadrele de sprijin din școli să comunice cu ajutorul celor 450 de semne.
Chiar dacă, deocamdată, cunoaște un număr redus de semne din limbajul Makaton, Valentina Nour a decis deja să-și testeze primele cunoștințe. ”Am lucrat cu un copil cu deficiențe grave de comunicare din Bravicea. Mă uitam cât de greu îi venea cadrului de sprijin să comunice cu el. Dar, dacă ambii ar fi cunoscut limbajul Makaton, s-ar fi înțeles mult mai ușor și mai repede”, a făcut dânsa o remarcă, după care a accentuat că are mari speranțe că acest nou limbaj va ușura simțitor comunicarea între copiii cu necesități speciale și părinți, colegi sau cadre didactice.
Mari așteptări de la acest limbaj îl au și specialiștii SAP ai Direcției Educație Ungheni. ”Consider că suntem norocoși să ne numărăm printre beneficiarii acestui curs de studiere a limbajului Makaton, pentru că, într-adevăr, este foarte util”, a declarat Livia Cațer, șefa serviciului. Totuși, dânsa are unele rețineri, afirmând că efectele benefice ale noului limbaj nu se vor resimți chiar degrabă. Ea a explicat și de ce: ”Pentru că, la etapa inițială, un număr foarte mic de persoane beneficiază de cursuri în domeniu. De exemplu, în raionul Ungheni vom avea doar două persoane care vor cunoaște limbajul Makaton. Ulterior, acestea îi vor învăța și pe alții, ceea ce va dura”. Potrivit dânsei, mult mai bine ar fi fost ca din start să fie organizate cursuri de studiere a limbajului pentru mai multe persoane.
”Trebuie să conștientizăm că studierea limbajului Makaton e o posibilitate de dezvoltare și de comunicare fără blocaje și bariere, pe care nu a avut-o nimeni anterior. Este foarte important să-l transmitem copiilor noștri”, a declarat Nina Sterpu, șefa Direcției Învățămînt, Tineret și Sport Nisporeni.
”Limbajul Makaton trebuie să-l cunoască un număr cat mai mare de copiii, indiferent dacă au sau nu probleme de comunicare, căci ar prinde bine oricui în viață”, a subliniat dânsa.
Studierea limbajul Makaton este parte a proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”, implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”, în colaborare cu consorțiul format de organizațiile ”MellowParenting” și ”HealthProm” din Marea Britanie și cu susținerea Ministerului Educației și Ministerului Muncii, Protrecției Sociale și Familiei din Republica Moldova. Beneficiarii proiectului sunt raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Fălești și Cahul.
Valoarea totală a proiectului e de 680 mii de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.
Timp de trei ani, acest limbaj urmează să fie integrat în practica profesioniștilor ca instrument de lucru cu copii și adulți cu probleme de comunicare.
Lasă un răspuns