Aproape un sfert de veac, cu dor și dragoste de Ion Vatamanu

De 23 de ani, ocrotitorul spiritual al Gimnaziului din Pîrlița este Ion Vatamanu, poet, savant, om politic. A fost prima instituție de învățământ din Republica Moldova, care, la un an de la trecerea la cele veșnice a lui, a decis să-i înveșnicească numele.
Ulterior, și un liceu din Strășeni a fost numit Ion Vatamanu, apoi școala din satul său natal, Costiceni, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
„Să mă chemați să vă cânt…”. Acest îndemn al poetului a adunat la Gimnaziul din Pîrlița, pe 19 aprilie, numeroși admiratori ai moștenirii sale de neprețiuit. ”Ne-am dorit ca de Ion Vatamanu să-și amintească nu doar elevii noștri, ci și cei din tot raionul”, a explicat directoarea Nina Burlacu. Au venit elevi și profesori. Au venit două dintre fiicele sale: Mihaela și Mariana. A fost prezent și unul dintre colegii săi, scriitorul Nicolae Dabija.
Evenimentul a avut loc cu un prilej deosebit. La 1 mai, Ion Vatamanu ar fi împlinit 80 de ani de la naștere. A plecat mult prea devreme, la vârsta de 56 de ani, dar a lăsat în urmă o amintire care nu poate fi șterasă cu nimic.
Unul dintre prietenii săi, profesorul universitar, dr. habilitat în chimie, Dumitru Batîr, avea să spună, cu ani în urmă: ”Dispariția lui nedreaptă face ca zeci de generații de tineri să piardă în persoana-i un exemplu imens și irecuperabil: acela că orice ai face în viața asta, fie poezie, fie chimie, fie politică, la toate se asociază demnitatea de om și bun patriot”.
La Gimnaziul ”Ion Vatamanu” din Pîrlița, însă, generații și generații de copii și tineri îl au ca exemplu pe bunul patriot și savant. Apropo, Ion Vatamanu a fost deputat în primul Parlament, fiind, cu adevărat, un om de o demnitate și inteligență deosebită, un adevărat model de politician curat, cu dragoste de țară.
Cu prilejul celor 80 de ani de la nașterea sa, colectivul profesoral al Gimnaziului ”Ion Vatamanu” din Pîrlița a declarat anul 2017- Anul lui Ion Vatamanu.
Vor avea loc numeroase evenimente, atât în clase, cât și în gimnaziu. Chiar recent, a avut loc un concurs de desene cu genericul ”Poezia văzută în culori”. Cele mai bune dintre ele își vor găsi locul într-o galerie, ce va fi vernisată în scurt timp aici. Copiii vor viziona și filmul documentar ”Dor de Vatamanu”, vor merge la mormântul lui în Cimitirul Armenesc din Chișinău.
”Ne-am propus să inițiem, în aces an, și parteneriate cu celelalte instituții de învățămînt ce poartă numele lui Ion Vatamanu”, a mai spus Nina Burlacu. În perioada 30 aprilie – 1 mai, speră să poată ajunge în satul de baștină al poetului, la Cosniceni, pentru a participa la evenimentele prilejuite de aniversarea de 80 de ani de la nașterea sa.
”Ne bucurăm că reușim să menținem vie amintirea despre Ion Vatamanu, care a fost cu adevărat nu doar poet și savant, ci și un om deosebit”, a mai spus, la final, Nina Burlacu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *