Trei apeducte de grup și apă pentru lume

Într-o zi de luni, pe 3 aprilie, a fost dat startul proiectului ”Aprovizionarea cu apă și canalizare a orașului Cornești și satului Romanovca”.  ”Este o zi mult așteptată pentru toți!”, avea să menționeze primarul Vera Buga.
Cu două săptămâni mai înainte, pe 17 martie, a fost dat startul și altui proiect privind construcția  apeductului de grup Pîrlița-Bușila-Chirileni.
Cele două proiecte fac parte din Strategia de aporvizionare cu apă potabilă a localităților raionului Ungheni din râul Prut, a declarat pentru ”Expresul” președinta raionului, Ludmila Guzun, după care a explicat: ”De fapt, Strategia respectivă presupune construcția a trei apeducte de grup, care vor fi conectate la apeductul magistral Zagarancea-Cornești”.
Apeductul de grup 1: Mănoilești
Este deja realizat, e funcțional și, grație lui, apa ajunge în 12 localități. Este adevărat, încă nu peste tot. Deja al doilea sunt aprovizionați cu apă cetățenii din comunele Mănoilești și Florițoaia Veche. Recent, au fost conectați parțial cei din Unțești și Alexeevca. Aici urmează să fie dezvoltate rețelele în interior. Mai rămâne Cetireni, care trebuie să se debranșeze de la fântâna arteziană de la care se alimentează și să se conecteze la apeductul de grup Mănoilești.
”Atunci, apeductul va funcționa la capacitate maximă. În prezent, lucrează la capacitate de 50%”, a menționat Ludmila Guzun.
Apeductul de grup 2.  Pîrlița-Bușila-Chirileni
Localitățile care vor fi conectate la apeduct în prima etapă sunt: Todirești, Grăseni, Bușula, Chirileni. Acestea au apeducte în interior, urmează doar conectarea la apeductul Zagarancea-Cornești.  În prezent, aceste sate se aprovizionează din fânâni arteziene, dar apa e de o calitate foarte joasă. În a doua etapă vor fi conectate la apeduct satele din comuna negurenii Vechi și Agronomovca. Dar acolo trebuie construite și rețelele în interior.
De notat că apeductul de grup Pîrlița-Bușila-Chirileni va costa 26 milioane de lei, iar finanțarea a fost obținută din Fondul Ecologic. Contribuția Consiliului Raional Ungheni va fi de peste 3 milioane de lei. Există deja o decizie a Consiliului pentru alocarea unui million de lei.
Apeductul de grup 3. Orașul Cornești
”Aprovizionarea cu apă și canalizare a orașului Cornești a fost o prioritate pentru noi chiar de la începutul mandatului”, a subliniat Ludmila Guzun. Astfel, au fost depuse eforturi mari,  împreună cu administrația locală, pentru actualizarea proiectului respective, care a fost depus spre finanțare la Fondul Ecologic. Este un proiect major, de 34 de milioane de lei. Pentru lucrările efectuate la prima etapă Fondul Național Ecologic a alocat un million de lei, iar Consiliul Raional Ungheni a venit cu o contribuție de 500 mii de lei.
De la stația Cornești vor fi aporvizionate cu apă localitățile: Poiana, Boghenii Noi, Romanovca, Teșcureni, Bumbăta, Rădenii Vechi. În acest sens, este depus un proiect la Fondul de Dezvoltare Regională, care a fost acceptat în Programul Operațional Regional. Totodată, și primăriile din zona respectivă vor aplica la Fondul Ecologic. Cu insistență și răbdare se va obține finanțarea necesară.
De unde va veni apa, cum va veni și când va veni, cine va fi responsabil de parcursul apei din Prut până la consumator? Despre toate acestea citiți în ediția următoare a ”Expresului”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *