La aniversare E, dacă vreți, ambasadorul cultural al Călărașiului

Era anul 1947, când la Călărași lua naștere orchestra de muzică populară ”Ciobănaș”. Nu știu dacă fondatorul ei, Grigore Duvidzon, credea atunci că această formație, încropită din muzicanții vremii, fără prea mari pretenții, va rezista în timp. Cert e că își dorea cu ardoare acest lucru. Cum altfel s-ar explica faptul că a stat la cârma orchestrei 38 de ani, din 1947 până în 1985.
Și ce mai orchestră a creat! După 15 ani de activitate, în 1962, i se conferă titlul de orchestră model, titlu pe care-l poartă mai bine de jumătate de secol.
Zeci de instrumentiști, unul mai talentat decât altul, au trecut pe aici, s-au format aici ca artiști veritabili. La ”Ciobănaș”-ul din Călărași și-a început cariera artistică și una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară din Republica Moldova, Valentina Cojocaru, artistă a poporului. A fost solista ansamblului în perioada 1962-1965.
În acest an, în aprilie, orchestra împlinește 70 de ani de la fondare. E mult sau puțin?
”Pentru o orchestră, 70 de ani e puțin, pentru un om – e mult”, a răspuns Petru Căpitan, conducătorul formației. Știe dânsul ce știe, mai ales că se află la pupitrul dirijoral al orchestrei deja de 29 de ani. ”Suntem cea mai vârstnică orchestră de amatori din Călărași și, probabil, din Republica Moldova”, a făcut o remarcă.
De-a lungul anilor, au adunat în repertoriu cântec după cântec, având astăzi la activ circa 100 de piese, o bună parte dintre ele fiind creații proprii. Au adunat și zeci, dacă nu chiar sute de diplome și trofee de la diverse festivaluri naționale și internaționale. La ora actuală, orchestra ”Ciobănaș” este cunoscută nu doar la Călărași, nu doar în Republica Moldova, ci și  în străinătate. A evoluat pe scenele din România, Franța, Germania, Polonia, Belarus, Estonia, Ucraina, Letonia, Federația Rusă… Lista poate continua.
Ce mai, și-a făcut un nume. E, dacă vreți, ambasadorul cultural al Călărașiului.
Pe 7 aprilie, la Casa raională de cultură din Călărași va avea loc un spectacol de zile mari. În scenă se va produce orchestra ”Ciobănaș”. În scenă vor evolua și foștii membrii ai colectivului, și actualii. Au ce prezenta, au cu ce veni în fața spectatorilor iubitori de folclor, de cântecul nostru popular.
”Ciobănașii” s-au mândrit totdeauna cu membrii săi, oameni de diferite vârste și profesii, dar pe care îi unește marea dragoste față de folclor, dorința de a contribui la crearea bunei dispoziții a oamenilor, de a păstra și a transmite generațiilor în creștere valorile autentice ale neamului nostru”, a menționat Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură din Călărași.
În prezent, orchestra numără 16 instrumentiști și opt soliști. Trebuie de spus că fiecare dintre ei are un alt post de lucru, iar ceea ce-i unește este dragostea pentru muzică.
Se adună pentru repetiții atunci când dispun de timp liber, dar îl au rar. ”Lipsa de timp rămâne, deocamdată, cel mai mare inamic”, spune Petru Căpitan. Totuși, dacă e vorba de un concert, vin cu tragere de inimă la repetiții, oricât de tîrziu ar fi. Știu cu toții că trebuie să fie foarte buni, să placă publicului.
Ceea ce îi motivează cel mai mult sunt aplauzele pe care le primesc la fiecare spectacol pe care îl susțin. Îi motivează și dragostea pentru ceea ce fac. Se bucură că au instrumente muzicale de calitate, că sunt un colectiv unit. ”Dă-ne, Doamne, sănătate!”, și-a exprimat dorința, la finalul discuției, Petru Căpitan.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • LA MULȚI ANI ȘI TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE,
    dragă “CIOBĂNAȘ” din Călărași!!!
    Cu bucurie, chiar dacă cu întârziere, am aflat despre frumoasa Aniversare, cea de-a 70-a, a Orchestrei de muzică populară “CIOBĂNAȘ” din Călărași. Și pentru că niciodată nu-i târziu pentru un cuvânt spus din suflet îl zic acum, la o săptămână de la eveniment:
    La mulți ani și tinerețe fără bătrânețe! LA MULȚI ANI și la mulți bani în bugetul foarte mic, dragă “CIOBĂNAȘ” din Călărași!!!
    Am cunoscut bine talentații artiști ai “CIOBĂNAȘULUI” în vara anului 1970, atunci când am participat împreună la Festivalul Internațional de Folclor din Burgas, Bulgaria: Orchestra “CIOBĂNAȘ”, conducător Grigore Duvidzon, și Ansamblul folkloric de dansuri populare “HORA” din Chișinău. Au trecut de atunci 47 de ani dar nimic nu se uită: minunații codreni, adevărați artiști și patrioți, îndrăgostiți peste măsură de perlele folclorice românești din Codrii Călărașului. Spectatorii bulgari stăteau mai mult în picioare și aplaudau frenetic după fiecare piesă muzicală, după fiecare dans popular, iar suita de dansuri populare bulgărești PRAVO HORO din sudul Basarabiei noastre la fiecare concert era solicitată la BIS și chiar BIS …în reluare. De neuitat au fost și ieșirile în scenă ale celui mai tânăr membru al Orchestrei “CIOBĂNAȘ”, un copil, solist talentat, care făcea ravagii în Teatrul de vară de pe malul Mării Negre, de la Burgas, Vasilică Ilică.
    Acum un an la Chișinău a fost sărbătorit la 50 de ani de la fondare Ansamblul folcloric “HORA“, prezentând împreună cu Orchestra “FOLCLOR” pe scena Filarmonicii Naționale un concert de zile mari, foarte asemănător cu cele de pe malul Mării Negre din îndepărtatul an, 1970…
    Păcat că prea târziu am aflat despre concertul “CIOBĂNAȘULUI” la 70 de ani de la fondare ca să fiu martor al acestui spectacol aniversar… Nu-mi rămâne decât să visez încă cinci ani la un viitor concert aniversar, cel de trei sferturi de secol, ca să fiu alături de minunații codreni din Călărași.
    LA MAI MULT ȘI LA MAI MARE, DRAGI “CIOBĂNAȘI” din Călărași!!!
    Vasile Șoimaru, fost artist amator (1969-1979)
    în “HORA” lui Ion Bazatin.
    14 aprilie 2017
    Vezi și imagini pe FACEBOOK

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *