De gardă, în apărarea consătenilor

Dacă, fiind prim părțile Hogineștiului, veți vedea, seară de seară, un grup de bărbați primblându-se încet pe ulițe, privind atent spre fiecare gospodărie și oprindu-se, din când în când să mai stea de vorbă cu vreun trecător grăbit, să știți că sunt membrii gărzii populare, create recent aici.
La început de aprilie, 18 localnici au devenit, de bună voie și nesiliți de nimeni, membri ai gărzii populare, cu acte în regulă. Au primit și legitimații, și brasarde, drept dovadă că sunt cei care vor menține ordinea publică în localitate și au dreptul să intervină acolo unde este nevoie. Garda populară a fost creată la inițiativa primarului de Hoginești, Constantin Poștaru. ”În ultimul timp, în sat s-au întețit foarte mult furturile din gospodării, de aceea ne-am gândit să formăm o gardă populară – pentru a menține ordinea publică și pentru a preveni furturile din gospodării”, a explicat dânsul.
Pe timp de noapte, membrii gărzii populare – de obicei, câte trei –  merg prin sat, analizând minuțios orice situație, orice gospodărie și orice trecător. Chiar dacă e voluntariat, ei își fac treaba foarte bine.
”Oamenii noștri înțeleg bine că nimeni nu ne va face ordine în sat decât noi înșine”, a menționat primarul, după care a punctat: ”Ne vom gândi cum să facem ca să putem să-i stimulăm pe acești oameni pentru munca depusă noapte de noapte”.
Inițiativa celor din Hoginești a fost salutată și de Gheorghe Stratan, șeful Inspectoratului de Poliție din Călărași. ”Este o idee foarte bună pentru un sat să aibă garda lor populară. Ar trebui ca orice primar să vină cu astfel de inițiative, mai ales că, an de an, se înregistrează o creștere considerabilă a furturilor din gospodării”, a subliniat dânsul.
Apropo, deja în peste 50% din localitățile călărășene activează astfel de formațiuni. ”Sarcinile de bază ale gărzilor populare sunt asigurarea securităţii şi apărarea intereselor legitime ale cetăţenilor, susţinerea pe toate căile a organelor de drept în acţiunile de menţinere a ordinii publice, de prevenire şi reprimare a infracţiunilor”, a mai spus, la final, Gheorghe Stratan.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *