Un vultur cruciat în memoria eroii neamului

Ziua de 26 martie a fost una memorabilă pentru călărășeni. În această zi, în prezența a zeci de călărășeni, în scuarul din fața Consiliului raional Călărași s-a dezvelit un nou monument ce reprezintă simbol al puterii, acțiunii, intuiției și creativității. Este stela ”Eroii neamului”, ce reprezintă un vultur, cu aripile desfăcute și cu o cruce în cioc.
Stela, sau acvila cruciată, este o  donație din partea Asociației cultural – istorice ”Mihai Viteazul” din județul Prahova, România. ”Acest monument are o istorie aparte”, a menționat pentru început Mircea Cosma, președintele Asociației respective. Și această stelă a ajuns la Călărași nu din întâmplare. ”Este un moment legat de familia mea”, a mai adăugat dânsul, relatând astfel întreaga istorie.
”La 12 ianuarie 1918, Ion Inculeț, președintele Republicii Autonome Moldovenești, fiind și președinte al Sfatului Țării, întîmpina în gara de la Călărași, regimentul ardelenesc chemat de Guvernul condus de Pantelimon Erhan, să ajute la restabilirea ordinii în guvernia Basarabia, prădată și supusă dezmățului trupelor care își pierduseră comandanții. Printre cei care au coborât din tren era și bunicul meu”, povestea Mircea Cosma. Deci, potrivit lui, acest vultur cruciat, care este un simbol a ceea ce a fost odată, a fost donat și ridicat la Călărași în amintirea celor 994 de camarazi de front ai neamului românesc.
Iar președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, a declarat în fața tuturor celor prezenți că se simte mândru pentru că este român iar România și Republica Moldova sunt două inimi gemene care bat în același ritm. ”Este un dar de neprețuit pentru Călărași”, a subliniat dânsul, după care a mai adăugat cu aceeași mândrie: ”Este o onoare pentru mine că domnul Mircea Cosma a venit cu propunerea de a inaugura această stelă anume la Călărași, ca ulterior să vină și cu o donație propriu-zisă. Și am acceptat fără a sta pe gânduri pentru că raionul nostru nu are o asemenea simbolistică valoroasă”.
Mândră de acest eveniment s-a arătat și Zinaida Bădărău, vicepreședinta raionului Călărași, care a remarcat faptul că inaugurarea stelei ”Eroii neamului” s-a desfășurat în ajun de 27 martie, ziua când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România Mare. ”Ne bucurăm foarte mult că pe teritoriul raionului Călărași se schimbă simbolistica, cu monumentele și simbolurile noastre naționale. Această stelă este un simbol al demnității, stoicismului, devotamentului și dragostei față de Patrie”, a subliniat aceasta.
Tot în acea zi, a fost deschis oficial și stadionul ”Prahova” din orașul Călărași, care a fost renovat cu suportul Județului Prahova, la care au participat o întreagă delegație a Consiliului județean Prahova și însuși președintele consiliului județean, Toader Bogdan Andrei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *